Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Åklagaren har i båda fallen bedömt hoten som grova. Dels har de tre agerat gemensamt och dels har de kopplat hoten till en nazistisk organisation som finns i Borås.

Kammaråklagare Ann-Christin Claesson skriver i stämningsansökan att 36-åringen var drivande i handlingen, men att de andra också varit delaktiga.

Bevakade sitt offer
Det första hotet uttalades vid en busshållplats i utkanten av Falkenberg. Det var då 36-åringen sa att han skulle hugga huvudet av den 20-årige mannen. Därefter följde de tre efter 20-åringen till hans bostad. Där sa kvinnan till 20-åringens sambo att om hon fortsatte att prata illa om en viss grupp nazister i Borås så skulle hon misshandlas. Både kvinnan och 36-åringen ska också ha sagt att dessa nazister skulle komma en natt och attackera paret och deras hem. Under den tid hoten uttalades spärrade de två männen utgången ur rummet.

- Den hotade kvinnan har berättat att hon har en vännina som blivit tillsammans med en person som sympatiserar med den här organisationen i Borås. Hon ska då ha sagt till sin väninna att hon inte tycker att det är lämpligt att hon umgås med sådana personer. Det är väl det som ligger bakom att de här tre personerna har hotat paret, säger Ann-Christin Claesson vid åklagarkammaren i Halmstad.

Ledare för NSF i Borås
Ingen av de tre nu åtalade har velat berätta om vilken nazistisk organisation de har anknytning till. Inte heller vilken grupp av nazister som de hotade med skulle komma hem till paret en natt. Den 22-årige mannen har dock starka kopplingar till Nationalsocialistisk Front. Han är tidigare kontaktman för NSF i Borås. När NSF arrangerade en marsch i Borås i oktober 2002 var 22-åringen en av arrangörerna. Ett år tidigare deltog 22-åringen i en spelning som NSF anordnade i Munkfors. 22-åringen kallades också in för att vittna om sin närvaro när en avhoppad nazist misshandlades av Nationell Ungdoms ledare i Alingsås. Den misshandeln ägde rum i juli i år.

- Ja, det är klart att det är en försvårande omständighet. Enligt min uppfattning så är brottet mer allvarligt när man hänvisar till en organisation som man vet är benägen att ta till våld, säger Ann-Christin Claesson.
22-åringen har idag lämnat NSF.

När Expo ringer upp Anders Ärleskog, en av ledarna för Nationalsocialistisk Front, så är han mycket fåordig och säger att han inte vill kommentera uppgifterna.

- Jag har inte hört något om detta tidigare så jag vill först prata med vårt folk i Borås och få deras version innan jag uttalar mig, säger Anders Ärleskog.