Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var bara ett par dagar innan julafton som frontfiguren för Blood & Honour Småland häktades på sannolika skäl. Tre dagar senare, på juldagen, greps och anhölls Tommy Gustavsson. Den 27 december häktades han, misstänkt för grov misshandel.

I dag har kammaråklagare Anna-Karin von Schoultz hållit i nya häktningsförhandlingar mot Carlqvist och 24-åringen. Von Schoultz ansåg att båda två skulle kvarstanna i häkte i väntan på åtal. Rätten godtog åklagarens häktningsframställan och alla tre sitter nu häktade till måndag i nästa vecka.

- Ja, när det gäller Tommy Gustavsson så beslutades det vid häktningsförhandlingen den 27 december att han skulle kvarstanna i häktet till den 12 januari. I dag har jag anhållit om att förlänga häktningen mot de andra två till samma datum, säger Anna-Karin von Schultz till expo.se

- På måndag i nästa vecka ska ett åtal mot de tre vara klart. I annat fall kommer jag att begära att det blir omhäktning igen, säger hon.

Stormade lägenhet

Bakgrunden till häktningen är en lägenhetsfest som hölls i Växjö under natten till lördagen innan julveckan. Tidigt på lördagsmorgonen stormade sex personer lägenheten. De var beväpnade med slagträn och stolsben. Lägenheten raserades totalt. Samtliga som var med på festen fick föras till sjukhus. En person försökte fly genom ett fönster. I försöket att undkomma de som attackerade bröt han foten. En annan på festen ska ha fått en TV-apparat över sig. Några politiska motiv till attacken ska inte ha funnits.

Tunga namn i Småland

Tommy Gustavsson och Jimmy Carlqvist är de två ledarfigurer som fått den småländska naziscenen att växa under föregående år. Gustavsson var den som stod som officiell samordnare av NSF:s och B&H:s demonstration mot ett planerat moskébygge. Demonstrationen samlade runt 150 aktivister den 25 oktober.

Jimmy Carlqvist har växt fram som ledare för den småländska avdelningen för Blood & Honour. Under 2003 var han huvudarrangör bakom Blood & Honour och Sniper Records konsert i Småland. Konserten arrangerades till minne av rörelsens grundare, Ian Stuart Donaldsson. Aktivister knutna till Blood & Honour har under 2003 gjort sig skyldiga till ett otal våldsbrott i framför allt Växjö och Ljungby. Organisationen har också fått stora erkännanden från de högsta ledarna i Sverige för B&H då de i november stod som värd för ett möte i Växjö. Vid mötet fanns flera lokalavdelningar representerade.

24-åringen, som häktades samtidigt som Carlqvist, har tidigare varit medlem i Nationalsocialistisk Front och misstänks nu för totalt sex fall av misshandel under loppet av sex månader.

Den fjärde personen som häktats för attacken mot lägenheten är en 18-årig man. Han anhölls 26 december och häktades två dagar senare. Åklagaren har bedömt hans roll som mycket pådrivande. Han misstänks på sannolika skäl vara den som ligger bakom attacken.

- Ja, misstanken när det gäller honom är anstiftan till grov misshandel eller medhjälp till grov misshandel, säger Anna-Karin von Schoultz.

- Anledningen till att alla ska kvarstanna i häktet är att det annars finns risk att de undanröjer bevis eller som i Carlqvists fall fortsätter att begå brott, säger hon till expo.se.

Alla fyra som nu sitter häktade är belagda med restriktioner. Det betyder att de inte får ha någon kontakt med omvärlden. Varken telefon, tidning eller TV har de häktade tillgång till.

"Inga kommentarer"

Anders Ärleskog i NSF:s riksledning vill på måndagen inte ge några officiella kommentarer till att en av organisationens ledare misstänks för grov misshandel.

- Eftersom han är belagd med restriktioner så har vi inte kunnat höra hans version av vad som har hänt. Därför vill jag vänta tills han släpps från häktet eller när restriktionerna lättas. Innan dess har jag inga kommentarer, säger Anders Ärleskog.

Ämnen i artikeln