Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Personen bakom ansökan är NSF:s frontman i Växjö, Tommy Gustavsson. Han menar att det är oacceptabelt att det byggs en moské i Växjö.

- Vi tycker att det motverkar integrationen att bygga en moské i ett invandrartätt område. Vi tycker att det motverkar integrationen att bygga moskéer överhuvudtaget. Det har ju gått bra hittills att ligga hemma på madrassen och be, säger han till Expo.

Det är ovanligt att NSF söker tillstånd för sina demonstrationer. Enligt Tommy Gustavsson gör man det nu för att få uppmärksamhet. Han uppger också att han kommer att bjuda in så många organisationer han kan.

- Det är till och med så att jag funderar på att bjuda in sverigedemokraterna, men jag vet inte än, säger han.

Ismail Abuhelal
Ismail Abuhelal, ordförande i Islamiska förbundet i Växjö oroas inte av NSF:s planer.

"Demokratisk rättighet"

Ismail Abuhelal är ordförande i Islamiska förbundet i Växjö. Han har varit delaktig i planerna om att bygga en moské i Växjö sedan tio år tillbaka. Han ser det som en demokratisk rättighet att ha en plats där man kan utöva sin religion.

- Det är viktigt för integrationen att svenskar som är muslimer känner att de har rätt att vara det. Därför är det viktigt att vi får en moské i Växjö.

Han säger att det enda motståndet mot moskébygget han har fått hittills är från Sverigedemokraterna. Att NSF nu planerar en demonstration är inget som oroar honom.

- Om de vill ha sin demonstration så får de ha det, det är en demokratisk rättighet. När man kommer som invandrare till Sverige så förbinder man sig att följa lagarna. Det är konstigt att dessa personer som pratar om svenskhet inte vill ha religionsfrihet som ju är en grundbult i den svenska lagen.

Beviljar tillståndet

Polisen i Växjö har i början av denna veckan tagit beslutet att NSF ska få genomföra sin.

- De har fått tillstånd, men vilken väg de kommer få ta har vi inte gått ut med i dagsläget. Vi kommer antagligen att ta kontakt med Tommy Gustavsson som ansökt om tillstånd i slutet av denna veckan, säger närpolischef Ola Severinsson till Expo.

När demonstrationsansökan kom in till polisen i Växjö sa man att det var högst troligt att de skulle få tillstånd.

- Grundlagen ger rätt till demonstrationer. Det enda som kan ligga till grund för att säga nej är om det finns risk för att ordningen störs, sa Håkan Fredriksson, chef på rättsenheten hos polisen i Växjö.

I slutet av mars arrangerades en demonstration mot moskébygget i Skövde. Arrangören var den gången den paramilitära nazistorganisationen Legion Wasa, men även NSF deltod i demonstrationen. Bland deras aktivister fanns bland andra Tommy Gustavsson. Den gången beslutade polisen att låta demonstrationståget byta väg. Något som, enligt Tommy Gustavsson, inte kommer att accepteras den här gången.

- Om marschvägen ändras så kommer vi gå den väg vi sökte från början, sa Tommy Gustavsson till Expo i samband med att man ansökte om demonstrationstillstånd.