Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

För tio år sedan skakades Sverige av attacken mot en antirasistisk demonstration i Kärrtorp.

Attacken kom i efterhand att få stort genomslag i medier. Många var upprörda och chockade över att nazister på ett så våldsamt sätt lyckats angripa en fredlig demonstration. Många var även kritiska till att inte fler poliser varit på plats för att försvara deltagarna.

31 aktivister från Svenska motståndsrörelsen dömdes för våldsamt upplopp. Men en av de misstänkta lämnade landet och flydde rättvisan.

Från rättsväsendets sida hade det räckt med att skicka ett brev med en delgivning för att bryta preskriptionen. Men istället för att söka hans adress utomlands har man nöjt sig med att regelbundet stämma av mot folkbokföringen där mannen sedan 2018 är registrerad "utan känd hemvist". I nya numret av Expo har vi nystat i ledtrådarna och sökt svaret på var han befinner sig och hur det kommer sig att hans fall inte prövats.

100 år av svensk nazism

Sverige har 2024 haft hundra år av obruten nazistisk organisering. Det är ett bra tillfälle att lära sig mer om dess blodiga historia. För nazismen har genom åren resulterat i gatuaktivism, dödligt våld och partibildningar som avlöst varandra. I det här numret har vi låtit seriestecknaren Kalle Johansson följa upp sin bok Vad är egentligen fascism? (Verbal förlag, 2018). Tillsammans med historikern Lena Berggren tecknar han bilden av den svenska nazismens historia, med partibildningar, splittringar, gatuaktivism och dödligt våld.

Svenskt mångmiljonarv till tysk nazism

Dessutom har vi granskat hur det gick till när en av Tysklands mest ökända nazister kom över ett svenskt mångmiljonarv, bland annat en fastighet utanför Stockholm som såldes nu i höstas. Kvinnan som skrev över alla sina tillgångar på den tyska nazisten och hans fru utreddes för demens när hon, utan hennes oroliga anhörigas vetskap, fördes från Sverige till Tyskland.

Slagsmålsklubbar och AI

Vi berättar också om var svensk nazism befinner sig i dag och belyser den senaste trenden av högerextrema gym- och kampsportsklubbar som vill locka unga till rörelsen, så kallade Activ Clubs. Ett fenomen som vi varnade för redan i årsrapporten för 2022 och som nu etablerat sig i Skandinavien, mycket tack vare Värmländska Gym XIV som drivs av veteraner i den svenska extremhögern. Och så har vi låtit internetanalytikern och författaren Mattias Beijmo titta i spåkulan kring hur extremhögern kan komma att använda AI för sitt politiska projekt i framtiden.

Det och mycket med i årets sista nummer av Expo.

Tidningen finns nu att köpa i butik. Teckna en prenumeration för att få digital tillgång till numret genom vår app och e-tidning. Där hittar du dessutom samtliga tidskriftsnummer, från starten 1995 fram till i dag.