Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Rösträkningen pågår fortfarande efter söndagens val i Ukraina. Presidenten Petro Porosjenkos block ser ut att få ett stöd på över 20 procent. Premiärminister Arsenij Jatsenjuks parti, Folkfronten, stöd ligger vid en liknande nivå.

Samtidigt ser det högerextrema partiet Svoboda ut att bli valets stora förlorare. Partiet balanserar kring femprocentsspärren för att ta sig in i parlamentet. Efter att 35 procent av rösterna räknats har partiet 4,63 procents stöd, rapporter Kyiv Post. Det är en kraftig försämring jämfört med parlamentsvalet 2012, då Svoboda fick 10,45 procents stöd.

Trots det oklara läget har president Petro Porosjenko meddelat att han kommer att bjuda in Svoboda till samtal om att bilda en koalition. Till samtalen kommer även Arsenij Jatsenjuk, partiet Självhjälp, som främst består av tidigare aktivister från revolutionen på Maidan samt Batkivshchyna, att bjudas in.

Högra sektorn, en politisk gren av paramilitära högerextremister som var framträdande efter revolutionen på Maidan i Kiev, har ett stöd på runt två procent.

Det radikala partiet, som av Anton Shekhovtsov, statsvetare på Londons universitet, beskrivs som ett högerpopulistiskt parti, ser ut att klara femprocentsspärren.

Enskilda kandidater från högerextrema partier har fortfarande möjligheten att få representation i parlamentet även om partiet de ställer upp för inte klarar femprocentspärren. I en enmansvalkretsar kommer den kandidat som får flest röster in i parlamentet.

I flera valdistrikt har inte val hållits på grund av konflikten med Ryssland.

Ämnen i artikeln