Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sedan år 2000 har antalet hatgrupper i USA ökat med 54 procent. Totalt visar sammanställningen att det under 2008 fanns 926 aktiva hatgrupper grupper i landet. Det är en ökning med fyra procent jämfört med 2007, då 888 var aktiva.

Enligt Southern Poverty Law Center, SPLC, så är det framför allt grupper som motsätter sig invandringen från Latinamerika som tilltagit. Rapporter från FBI visat också att hatbrott mot den gruppen invandrare mellan åren 2003 och 2007 ökade med 40 procent.

Ökad hotbild mot presidenten

Enligt Mark Potok, redaktör på SPLC tidning Intelligence Report, har även valet av Barack Obama fått rasistiska extremister att reagera och gett dem en plattform att rekrytera nya aktivister. Flera vit makt-aktivister har avslöjats med sammansvärjningar för att döda Obama.

Dem ekonomiska krisen i USA har även använts för att sprida propaganda där minoriteter och invandrare pekas ut som syndabockar.

SPLC, Southern Poverty Law Center, grundades 1971 som en juridisk byrå för mänskliga rättigheter. SPLC är bland annat kända för sina utbildningsprogram för tolerans. De ger även ut tidningen, Intelligence Report, som skriver om hatgrupper i USA.