Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Antonis Klapsis är forskningschef vid Constantinos Karamanlis-institutet för demokrati, han tror att många i Grekland chockats över hur Gyllene Gryning agerat sedan valet för två veckor sedan.

– Människor har hört vad de säger och läst om vad de gjort, jag tror många är i stor chock över att de ens kommit in i parlamentet. Många av dem som röstade på partiet har också förstått vad de egentligen står för, de kommer inte lägga sin röst på dem i nyvalet, säger Antonis Klapsis.

Gyllene Gryning har skapat stora rubriker sedan valet den sjätte maj. Partiledaren, Nikolaos Michaloliakos, höll på valnatten en presskonferens där journalister tvingades resa sig upp för att "visa respekt". Han höll ett tal och lämnade sedan rummet, utan att svara på några frågor.

De senaste dagarna har rapporter gjort gällande att partimedlemmar delat ut flygblad i bostadsområdet Gazi i Aten, där många homosexuella bor. Flygbladens budskap var att de homosexuella stod på tur, efter invandrarna.

I slutet av förra veckan påstod partiledaren Michaloliakos att siffrorna över antalet döda under Förintelsen är kraftigt överdrivna. Han förnekar även att det skulle ha existerat några gaskammare i tyskarnas koncentrationsläger.

Gyllene Grynings intåg i parlamentet har skapat rubriker världen över. Antonis Klapsis säger att medierna i Grekland också skrivit väldigt mycket om partiet och då främst fokuserat på att de är ett hot mot demokratin och de mänskliga rättigheterna.

– Gyllene Gryning kommer få färre röster i nästa val, det är helt klart. Jag tror att de får cirka tre och en halv till fyra procent, säger Antonis Klapsis.

Gränsen för att komma in i det grekiska parlamentet är tre procent.

Under ett möte mellan partiledarna och den sittande presidenten blev det på onsdagen klart att det blir nyval den 17 juni. Under mötet utsågs Pangiotis Pakrammenos, domare vid den grekiska högsta domstolen, till interimsledare fram till nyvalet.