Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I förra veckan återlämnade vinnaren av Nobels fredspris, författaren och överlevaren av Förintelsen Elie Wiesel sin ungerska hedersutmärkelse i protest mot att Ungerns talman i parlamentet, Laszlo Kövér, tillsammans med flera regeringsföreträdare deltog i en minnesceremoni för författaren Jozef Nyiro.

Jozef Nyiro satt i regeringen för den fascistiska pilkorsrörelsen som kom till makten 1944, en regering som har tiotusentals judiska liv på sitt samvete. Mellan 500 000 och 600 000 Ungerska judar dödades under tyskarnas ockupation av Ungern.

"Jag finner det upprörande att talmannen för det Ungerska parlamentet deltar i en hyllningsceremoni av en ungersk fascistideolog", skrev Wiesel i det brev där han motiverade sitt beslut att återlämna hedersutmärkelsen, citerar Haaretz.

Wiesel skrev även i uttalandet att han oroas över att ungerska platser döps efter Miklos Horthy, som var statschef när Ungern allierade sig med Nazityskland. Förra helgen deltog ett tusental personer i uniformsliknande klädsel och viftande med Jobbik-flaggor i avtäckningen av en staty av Horthy.

"Det blir alltmer uppenbart att ungerska myndigheter uppmuntrar en skönmålning av de tragiska och kriminella episoderna i Ungerns förflutna, nämligen krigstidens ungerska regerings inblandning i deportationen och morden på hundratusentals av landets judiska medborgare", skriver Wiesel.

Även den Israeliska regeringen har reagerat på att Kövér deltog på ceremonin för Jozef Nyiro. Talmannen i Knesset Reuven Rivlin meddelade Kövér i söndags att han inte är välkommen att delta på Israels minnesceremoni för Raoul Wallenberg.

"En person som deltar på en sådan ceremoni kan omöjligen också delta i en ceremoni för att hedra en man som Raoul Wallenberg, en ledstjärna för mänskligheten, som räddade judar och som är en symbol för kampen mot nazisterna och dess medarbetare, varav en du väljer att identifiera dig med och hylla", skrev Rivlin i ett brev till Kövér, rapporterar Jerusalem Post.

I slutet av förra veckan uppmanade 50 amerikanska kongressledamöter, i ett gemensamt uttalande, Ungerns premiärminister Viktor Orban att stå upp mot det högerextrema partiet Jobbiks antisemitism och homofobi.

"Vi är djupt oroade över de antisemitiska och homofobiska ståndpunkterna som medlemmar av Jobbik ger uttryck för. (…) De måste utmanas speciellt sett i ljuset av de rapporter utförda av utrikesdepartementet och Anti-Defamation League som visar att antisemitisk retorik ökar i Ungern", skriver ledamöterna i uttalandet.

Jobbik har på senare tid uppmärksammats för en rad antisemitiska utspel, så sent som i februari ifrågasatte Jobbiks utrikespolitiske talesperson Marton Gyongyosi Förintelsen. I april påstod parlamentsledamoten, Zsolt Barath, att judiska internationella bankirer påverkade en uppmärksammad dom från slutet av 1800-talet. Ett exempel som kongressledamöterna nämner i sitt uttalande är EU-parlamentarikern Krisztina Morvais uttalande om israeler, som hon beskrev som "löss bärande mördare".

Ämnen i artikeln