Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Övervakningen har inte varit någon hemlighet. Det är storebrorsfasoner utan dess like. Jag har både ett och två mejlsystem där jag sköter kontakt med andra politiker och väljare. Det finns många uppdrag som man har som förtroendevald där man har tystnadsplikt och då kan man inte använda sverigedemokraternas mejl, säger Allan Jönsson, partiets starke man i Bjuv om mejlövervakningen.

Allan Jönsson är inte ensam om att vara försiktig med Sverigedemokraternas mejlsystem.

– De flesta vet att de tittar i mejlen så det är egentligen inget nytt. Många ställer in den sverigedemokratiska mejlen så att den automatiskt vidarebefordrar mejlen till en annan adress, säger en förtroendevald sverigedemokrat som vill vara anonym.

Efter att Expo Idag avslöjat att Sverigedemokraternas säkerhetsavdelning läst medlemmars mejl i jakt på läckor har partiet hävdat att det bara skett mot två personer. Det ska ha handlat om kommun- och regionpolitikern Martin Leman och en tjänsteman i riksdagskansliet.

– Detta har enbart gjorts två gånger och det finns ganska höga krav för att man ska kunna gå in i någons medlems e-post, har Sverigedemokraternas pressansvarige Martin Kinnunen sagt till Expo Idag.

Enligt flera källor i Sverigedemokraterna skapade Expo Idags avslöjande oro i partiet. På onsdagen skickade Björn Söder ut ett massmejl till medlemmarna för att lugna dem. Björn Söder anklagar "vissa krafter" för att vilja skapa oreda i partiet"

"Påståendena om e-postövervakning som sprids saknar grund. Förmodligen är detta ett sätt för vissa krafter att försöka förhindra och försvåra partiets interna kommunikation inför valet."

Söder bedyrar sina medlemmar:

"Partiet övervakar inte medlemmars eller förtroendevaldas e-post. Partiet har också upprättade rutiner gällande kontroll om användarvillkoren för partiets IT-resurser efterlevs. Ingen enskild person kan på eget initiativ besluta om att kontroll skall göras."

Uttalandena avfärdas av Allan Jönsson.

– Det köper jag inte. Det får stå för dem i så fall. Det är en sanning med kraftig modifikation. Jag vet ju det finns ett fruktansvärt kontrollbehov. Varför de påstår detta, vet jag inte. Jag är är helt övertygad om att jag själv blivit övervakad. Jag vågar sätta pengar på att de kollat min mejl, säger han.

– Söders mejl bara bekräftar att vi övervakas, säger en annan förtroendevald sverigedemokrat till Expo Idag.

Datainspektionen har till Expo Idag sagt att det är tveksamt om det är tillåtet för ett parti att ta del av sina medlemmars mejl. Oskar Öhrstrom jurist på Datainspektionen säger att det åtminstone råder en informationsplikt.

– Har man inte informerat i förväg att man kan göra de här
kontrollerna av den och den anledningen så har man åtminstone brutit mot informationsskyldigheten i personuppgiftslagen. Man ska också informera vad som kommer att kunna hända efter att kontrollerna slagit till, sa han.

Flera källor som Expo Idag varit i kontakt med säger att de aldrig har tagit del av någon sådan information.

– För ett tag sedan bytte Sverigedemokraterna mejlsystem. Det enda vi fick veta var att mejlen nu skulle ligga på partiets server. Men att mejlen skulle kunna användas för att övervaka oss, det har vi inte fått någon information om, säger en förtroendevald sverigedemokrat till Expo Idag.

Allan Jönsson säger att partiet för många år sedan nämnt att det är möjligt att kontrollera medlemmars mejl, men att han inte tror att den informationen gått ut till alla och speciellt inte till medlemmar som nyligen anslutit sig.

Expo Idag har sökt Martin Kinnunen och Björn Söder för en kommentar.

Ämnen i artikeln