Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Björn Söder, partiets partisekreterare, är en av dem som kritiserar Handels i Värmland. I somras påstod han på sin blogg att "Svenska folket och vår kultur är utsatt för en långsam förintelse". Nu fortsätter han på samma tema där Sverige jämförs med Nazityskland. På sin blogg skriver han:

"Agerandet från fackförbunden i Värmland påminner om nazisternas agerande i Tyskland under 30- och 40-talen, där judiska butiker bojkottades och fick sina butiker märkta med en judestjärna. Kanske vill facken i Sverige att alla hotell som upplåter lokaler åt Sverigedemokraternas årsmöten skall märkas med en viss stjärna? Eller varför inte märka alla hotell som låter sverigedemokrater övernatta?"
 

Nedvärderar Förintelsens offer

Björn Söders utspel präglas av en halsbrytande historisk jämförelse. Handels i Värmland kan knappast jämföras med regimen i Nazityskland. Och en bojkott av ett hotell är långt ifrån samma sak som Nazitysklands rasistiska samhällssystem.

Framför allt är Björn Söders attack mot Handels avdelning i Värmland ett hån mot dem som utsattes för Hitlertysklands förföljelser. Genom sin haltande historiska jämförelse trivialiserar han återigen judeförföljelsen och Förintelsen och nedvärderar dess offer.

Ämnen i artikeln