Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

På över 100 platser runt om i Tyskland samlades människor under helgen för att protestera mot det högerextrema partiet Alternativ för Tyskland (AFD). Enligt arrangörernas egna siffror lyckades man totalt samla runt 1,4 miljoner människor i en rad stora protester mot partiet, enligt DW

Under söndagen samlades enligt polisen runt 100 000 personer utanför Förbundsdagen i Berlin. Större demonstrationer hölls under söndagen också i Köln, Kottbus, Dresden och staden Chemnitz i sydöstra Tyskland.

I München samlades, enligt arrangören, runt 200 000 människor för att manifestera mot AFD. Men enligt polisen var antalet deltagare 80 000 personer och myndigheten uppger att manifestationen fick avslutas i förtid för att för många hade samlats.

Det tyska public service-nätverket ARD uppger att cirka 250 000 personer samlades i protester även under lördagen i en rad tyska städer. Även under fredagen hölls stora protester mot Alternativ för Tyskland.

AFD-toppar i möte med nazister

Protesterna kommer till följd av en granskning från den tyska organisationen för grävande journalistik, Corretiv, som kunde avslöja AFD-toppars deltagande på ett möte med nazistiska influerare och rika affärsmän.

Mötet hölls i slutet av november 2023 och samlade drygt 20 personer på ett hotell nära den tyska staden Potsdam. Med på mötet var Roland Hartwig, assistent till Alternativ för Tysklands ledare Alice Weidel samt Ulrich Siegmund, partiets ledare i delstaten Sachsen Anhalt.

En annan som medverkade var Martin Sellner, grundare av den nyfascistiska och identitära aktivistgruppen Identitäre Bewegung Österreich. Han ska bland annat ha föreslagit ett projekt om att ”oassimilerade invandrare”, oavsett om de var tyska medborgare eller inte, skulle tvingas lämna Tyskland. Det ska ha diskuterats om deportering till en ”modellstat” i Nordafrika.

AFD bekräftar att Roland Hartwig medverkat på mötet, men säger att förslaget inte ligger i linje med det partiet förespråkar.

”AFD kommer inte att ändra sin ståndpunkt om invandringspolitiken på grund av en enda åsikt vid ett icke-AFD-möte”, skrev partiet i ett svar till nyhetsbyrån Reuters efter avslöjandet.

Correctivs granskning visar att AFD-toppen Roland Hartwig under mötet i november 2023 sagt att partiet är villigt att ge finansiellt stöd till en plattform för högerextrema influerare som ska hjälpa partiet att nå unga inför Europaparlamentsvalet och de regionala valen senare i år.

Öppnar för ”dexit”

Partiet vill profiliera sig som ett EU-kritiskt parti inför Europaparlamentsvalet i juni. I en intervju i helgen med Financial Times säger partiledaren Alice Weidel att EU lider av ett ”demokratiskt underskott” och att unionen borde reformeras för att ”återupprätta medlemsstaternas suveränitet”. Är det inte möjligt att förändra EU så öppnar hon för ett utträde och säger att Storbritanniens utträde skulle kunna vara en modell för Tyskland.

– Vi skulle kunna ha en folkomröstning om dexit – ett tyskt utträde ur EU, säger hon till tidningen.

Går framåt – utreds för extremism

Under det senate året har AFD vuxit och enligt flera opinionsmätningar ser partiet ut att gå mot seger i flera delstater i östra Tyskland i höstens val. Samtidigt är partiet under utredning i ett flertal delstater och regionala säkerhetstjänster har varnat för att partiet utgör ett hot mot den tyska demokratin.

Partiet själva förnekar all koppling till rasism.