Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Onsdagens räd mot en grupp tyska högerextremister, som planerat en statskupp, har slagit ner som en bomb. Nätverket, som kallar sig Patriotiska unionen, har sedan 2021 i hemlighet förberett en välkoordinerad attack mot det tyska parlamentet. Enligt tyska medieuppgifter var planen att innan jul bryta sig in med våld, kidnappa parlamentariker för att sedan tillsätta en ny monarki.

De flesta av de som gripits hör hemma i den så kallade Reichsbürger-rörelsen. En politisk miljö som anser att den tyska förbundsrepubliken som formades efter andra världskriget är illegitim. I stället anser de att det tyska riket, som det såg ut 1945 eller 1937, beroende på vilken falang man tillhör, aldrig har upphört att existera. Rörelsen startade i mitten av 1980-talet som ett rättshaveristiskt projekt och påminner om den så kallade Sovereign citizen-rörelsen i USA, som Expo berättat om tidigare.

Under de senaste åren har Reichsbürger-rörelsen växt i styrka. Under pandemin lyckades den knyta till sig den tyska versionen av Qanon-rörelsen. Idag är det en miljö som samlar alla tänkbara konspirationsteoretiker, utflippade anti-statliga grupper och högerextremister. Banden mellan apokalyptiska konspirationsteoretiska grupper och traditionell högerextremism, som blir allt fler, vrider om siktet för den potentiella terrorn. Den nya fienden är staten. Reichsbürger-rörelsens anhängare har i åratal trakasserat och hotat statliga tjänstemän. Nu verkar alltså en mindre grupp ha radikaliserats ytterligare.

En av dem som pekats ut som ledare för gruppen är den 71-årige Prins Heinrich XIII Reuss. Han är adelsman och fastighetsentreprenör, som behållit sin kungliga titel i namnet. Planen var att han skulle kliva som in som rättmätig tronföljare i den tyska monarki som gruppen tänkte sig väcka till liv. Vid sin sida har han haft Rüdiger von Pescatore, pensionerad arméofficer och medlem av den tyska arméns specialförband. Tillsammans med en vidare krets har de format ett skuggkabinett. Justitiefrågor skulle hanteras av juristen och den tidigare parlamentsledamoten Birgit Malsack-Winkemann som representerade partiet Alternativ för Tyskland, AFD, i förbundsdagen mellan 2017 och 2021.

Planerna påminner delvis om stormningen av Kapitolium i januari 2021, då en grupp med liknande ideologisk karaktär, med våld försökte rädda kvar Donald Trump vid makten trots att han förlorat valet.

På kort tid har vi alltså haft två allvarliga försök till högerextrema statskupper. Vi har under de senaste åren vant oss vid en särskild typ av högerextrem terrorism. Ensamma, ibland psykiskt sjuka, män som på egen hand utför dödliga dåd. Det är ett hot som sprider oro och rädsla. Det gör det lätt att glömma att strategin att agera på egen hand föddes som ett desperat svar från en försvagad extremhöger.

Under 1980-talet tryckte den amerikanska federala polisen FBI tillbaka högerextremismen genom en offensiv strategi. Polisens infiltrationer och ambitiösa utredningar gjorde det närmast omöjligt att organisera en militant rörelse. Att agera på egen hand var det enda som återstod. Så föddes den moderna formen av högerextrem terrorism. Anhängare uppmanades att på egen hand, eller i små celler, utföra våldsdåd som skulle skaka systemet eller skada minoriteter.

Idag har strategin gifts ihop med en digital dödskult som producerar ensamagerande terrorister på löpande band. I vissa fall är gärningsmännen kallblodiga mördare, drivna av strikt ideologiska skäl. Men kulten lockar också samhällets utstötta och psykiskt sjuka med ett löfte om evig ära i internets mörkaste hörn. De sprider skräck och släcker liv. Men de rubbar trots allt inte systemet. Kanske är det mot bakgrund av det vi ska förstå planerna på en statskupp i Tyskland.

I takt med att extremhögerns idéer får fäste bland personer med ekonomiska resurser, genuin kunskap i militär strategi och erfarenhet från domstolsväsendet så trappas också ambitionerna för den högerextrema terrorn upp. 

Tysk polis har ringat in en grupp som inte nöjer sig med ett enskilt massmord. De vill inte skada makten. De vill ta den. Det är en ny nivå av hot mot demokratin.

Daniel Poohl är vd på Stiftelsen Expo.

Rättelse: I en tidigare version av texten stod det felaktigt att rörelsen planerat en attack mot tyska parlamentet sedan 2001, rätt är sedan 2021.