Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

[2022-02-08] Vad händer med coronaprotesterna när restriktionerna upphör?

Den svenska antivaccin- och antinedstängningsrörelsen fortsätter sin aktivism trots att restriktionernas avskaffas. Bland ledande företrädare talas det om revolution och att ”ansvariga” ska ställas till svars. Samtidigt knyts allianser med andra missnöjesrörelser.

Läs mer …

 

[2022-02-03] Rörelse utanför lagen

Fejkjuridik och hittepå-dokument. Svenska Frihetsrörelsens frontfigurer lånar friskt av den amerikanska sovereign citizen-rörelsen – en löst sammansatt politisk rörelse präglad av konspirationsteorier och vars anhängare själva vill välja vilka lagar de ska följa.

Läs mer …

 

[2022-01-26] M-politiker jämför coronarestriktioner med fascism

Moderat lokalpolitiker delar material från högerextrema aktörer, jämför åtgärder mot corona med fascism och hantering av icke-vaccinerade med judar i Hitlertyskland. ”I en demokrati skall vi värna om människors fria val”, säger politikern till Expo.

Läs mer …

 

[2022-01-22] NMR största högerextrema grupp på plats under dagens demonstration

NMR var den högerextrema grupp som hade störst och synligast närvaro av de högerextrema aktörer som sökt sig till dagens demonstration mot vaccinpass.

Läs mer …

 

[2022-01-22] Frihetsrörelsens väg till extremhögern

Proteströrelsen som uppstått kring pandemin har sedan starten haft nära band till extremhögern. Nu varnar Säkerhetspolisen för att våldsbejakande högerextremister kommer att delta i demonstrationerna.

Läs mer …

 

[2022-01-20] Det finns bättre sätt att demonstrera mot vaccinpass än ihop med nazister

Vaccinpass och restriktioner är en legitim men polariserande politisk fråga. Då tar konspirationsteoretiker och högerextremister sin chans.

Läs mer …

 

[2022-01-19] Så förminskas Förintelsen i coronaprotesterna

Inom den svenska antivaccin- och anticorona-rörelsen förminskas och relativiseras Förintelsen och nazismens brott. De framställer sig själva som lika utsatta som judarna i Hitlertyskland.

Läs mer ...

 

[2022-01-07] Mänskligheten 2.0 – könsförvirrade robotar

Mannen som gav oss teorin om att världen styrs av rymdödlor, brittiske foliehatten David Icke, har levererat sin syn på vaccinprogrammen mot covid-19. Idéer som fått spridning inom den svenska konspirationstroende gruppen.

Läs mer …

 

[2021-12-14] Nazister deltog i coronaprotest

Aktivister från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen och Det fria Sverige deltog på en demonstration mot vaccinpass i centrala Göteborg. Själva menar de att de att de utgjorde ett ”nationellt block”.

Läs mer …

 

[2021-11-09] Körde regeringens toppgäster - spred antisemitiska konspirationsteorier

Trots ett massivt säkerhetsarbete runt Malmöforum kan Expo nu avslöja att minst en av de chaufförer som anlitats för att köra gästande delegater har koppling till extremhögern.

Läs mer …

 

[2021-11-05] Blir foliehattarna vårt nästa terrorhot?

Kvacksalveri och konspirationsteorier. Det är lätt att skaka på huvudet och skratta åt de som hävdar att världen styrs av ondskefulla hemliga sällskap. Men kanske är det dags att ta deras hot på allvar.

Läs mer …

 

[2021-10-29] Bokmässa förenar extremhögern och Frihetsrörelsen

Mässan arrangeras för andra året i rad och liksom tidigare domineras mässan av talare som är välkända profiler inom ytterhögern tillsammans med industrimannen Karl Hedin. I år ansluter sig också den så kallade ”Frihetsrörelsen”.

Läs mer …

 

[2021-09-03] ”Konspirationstänkandet hotar demokratin”

Pandemin har orsakat en våg av konspirationsteorier. De hotar folkhälsan, säkerheten och i förlängningen demokratin.

Läs mer …

 

[2021-07-26] Fiasko för Frihetsrörelsens festival

Det som marknadsfördes som en svensk motsvarighet till Burning Man, och som av den så kallade Frihetsrörelsens frontfigurer lyftes som en av årets viktigaste händelser, blev istället foliehattarnas Fyre Fest. Expo var på plats.

Läs mer …

 

[2021-06-06] Filip Sjöström: ”Vi är armén i tredje världskriget”

Flera personer kända från den högerextrema miljön deltog i demonstrationen som under en kortare period blev våldsam.

Läs mer …

 

[2021-06-05] Intern kritik inom Frihetsrörelsen

Utmaningarna med att organisera konspirationstroende börjar bli synliga och internt florerar misstro mot de två ledarna. Är de själva en del av den stora konspirationen?

Läs mer …

 

[2021-05-15] Coronaprotest i Stockholm

En icke tillståndsgiven demonstration mot coronarestriktionerna som lockade 150 deltagare i Stockholm upplöstes av polisen.

Läs mer …

 

[2021-05-01] Polisen upplöste demonstration i Stockholm

Polisen upplöste demonstrationen mot coronarestriktionerna i Stockholm. Antinedstängningsprotesterna består av en brokig skara konspirationsteoretiker, högerextremister och folk med kopplingar till den nyandliga miljön.

Läs mer …

 

2021-05-01 Arrangören: ”Männen ska visa vägen”

I dag planeras en demonstration av konspiratoriska Frihetsrörelsen i Stockholm. Gruppen som motsätter sig restriktioner till följd av covid-19 uppger nu att de lanserar en skyddsstyrka av ”starka män”.

Läs mer …

 

[2021-04-30] Svensk anti-lockdown

xpo har granskat framväxten av de svenska gatuprotesterna mot coronarestriktioner. Fram tonar en bild av en brokig och internationell skara av konspirationsteoretiker, akademiker, högerextremister och folk med kopplingar till den nyandliga miljön.

Läs mer …

 

[2021-03-18] Mobiliseringen inför coronaprotesten

Så hjälpte de så kallade alternativmedierna till att mobilisera inför demonstrationen i Stockholm mot nedstängningar på grund av coronapandemin.

Läs mer …

 

[2021-03-06] Flera högerextremister bland de protesterande

”Tusenmannamarschen”, en manifestation mot coronarestriktionerna är det närmaste Sverige haft en egen anti-lockdown rörelse. Protesten har väckt intresse i högerextrema kretsar och på Medborgarplatsen deltar flera personer ur den högerextrema miljön.

Läs mer …

 

[2021-01-25] Konspirationsidéerna och demokratihotet

Konspirationsidéer kan utgöra en mobiliserande kraft som kan utnyttjas av politiker och makthavare. Samtidigt riskerar det att på sikt undergräva tilliten till det demokratiska samhället och radikalisera såväl politiska partier som deras anhängare.

Läs mer …

 

2021-01-15 Konspirationsteoriernas politiska återkomst

Är konspirationstänkandet i dag att betrakta som en självklar del av den etablerade politiska miljön? Expo har frågat ett antal experter om deras syn på utvecklingen

Läs mer …

 

2020-10-12 Oro i Tyskland för högerextrem mobilisering

Politikermord, terror och rasism. Expo har tittat närmare på Tyskland – där allt fler röster varnar för ett ökat högerextremt hot.

Läs mer …

 

[2020-06-23] Ökad rasism i coronakrisens spår

I spåren av coronapandemin har rasism, desinformation och konspirationsteorier ökat runt om i världen, trenden syns även i Sverige. Det visar stiftelsen Expos nya rapport, som släpps idag och som också varnar för att situationen kan bli värre.

Läs mer …

 

[2020-03-24] Skadeglädje mot avlidna svensksomalier

På sociala medier sprids rasism mot somalier, samt skadeglädje och hån, efter nyheten om att en stor andel av de som avlidit av coronaviruset i Stockholmsområdet var svensksomalier.

Läs mer …

 

[2020-03-23] Hahne avgår efter munskyddsaffären

William Hahne avgår som vice partiledare för högerextrema Alternativ för Sverige. Hahne fick hård kritik när det blev känt att han startat ett företag som sålde dyra munskydd under den pågående coronakrisen.

Läs mer ..

 

 

[2020-03-23] Konspirationsteorier i tider av kris

Från digerdöden till coronaviruset. I alla tider har konspirationsteorier erbjudit svar på komplexa omvälvande händelser. Svar som i längden riskerar att undergräva förtroendet för samhällsbärande institutioner.

Läs mer …

 

2020-03-20 Coronakrisen kan bli en kris för demokratin

Stora kriser brukar gynna extremhögern. Nu måste vi se upp för dem som försöker utnyttja coronakrisen för att sprida misstro, skylla på syndabockar och nedmontera vår demokrati.

Läs mer …

 

[2020-03-16] Nazister hoppas på coronakaos

Nazisterna i Nordiska motståndsrörelsen uppmanar regeringen att skydda det svenska folket, samtidigt som man å andra sidan hoppas att coronaviruset ska få hela det svenska samhället att kollapsa.

Läs mer …