Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I slutet av november förra året samlades ett drygt 20-tal personer på ett hotell nära Potsdam. Med på mötet var Roland Hartwig, assistent till ledaren för Alternativ för Tyskland, AFD, Alice Weidel, och Ulrich Siegmund, partiets ledare i delstaten Sachsen Anhalt. De var där för att träffa nynazistiska influencers och rika affärsmän. Bakom avslöjandet om mötet står Correctiv, rapporterar Reuters.

En som medverkade på mötet var Martin Sellner, grundare av den nyfascistiska och identitära aktivistgruppen Identitäre Bewegung Österreich. Han ska bland annat ha föreslagit ett projekt om att ”oassimilerade invandrare”, oavsett om de var tyska medborgare, skulle tvingas lämna Tyskland. Det ska ha diskuterats om deportering till en ”modellstat” i Nordafrika.

Sellner bekräftar till Reuters att han var på plats under mötet, men säger att han inte förslagit något olagligt.

Även AFD bekräftar att Roland Hartwig medverkat på mötet, men säger att förslaget inte ligger i linje med det partiet förespråkar.

”AFD kommer inte att ändra sin ståndpunkt om invandringspolitiken på grund av en enda åsikt vid ett icke-AFD-möte”, skriver partiet i ett svar till nyhetsbyrån.

Enligt Correctiv ska Hartwig sagt på mötet att partiet är villigt att bidra ekonomiskt till skapandet av en plattform med högerextrema influencers, som ska hjälpa partiet att nå ut till ungdomar inför valet till Europaparlamentet och i de regionala valen senare i år. AFD har valt att inte svara på frågor om detta.

Den tyska säkerhetspolisen vill i nuläget inte kommentera mötet. Men samtidigt är AFD under utredning i flera delstater och riskerar att förklaras extremistiskt, vilket i så fall skulle kunna leda till ett förbud. Partiet, som enligt flera undersökningar ser ut att få ökat stöd i opinionen, förnekar all koppling till rasism.