Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

- Jag bär mina ärr med värdighet och jag har inga problem med att visa dem. Jag ser på dem som en seger för demokratin. De är priset man måste betala för demokratin, sade Ylva Schwenke i tingsrätten.

Ylva Schwenke var 14 år då hon gömde sig från Breivik nära kärleksstigen där tio personer sköts till döds. Själv hade hon träffats av flera skott i magen och ett i halsen. Hon sköts även i bägge låren. Hon berättade i tingsrätten att hon nöp sig själv för att hålla sig vaken. Schwenke var den sista överlevande som identifierades på Utøya. I ett dygn levde hennes familj i ovisshet om hon överlevt.

20-årige Tarjei Jensen Bech hörde en smäll. När han gick för att se vad som hänt blev han vittne till när Anders Behring Breivik sköt ihjäl polisen Trond Berntsen. Det var Breiviks första mord på ön. Bech la märke till att Breivik gick långsamt, bestämt och målmedvetet. Vid tre olika tillfällen såg han terroristen på Utøya. Trots allvaret i situationen fick han åhörare att skratta när han vittnade i rätten. Det var när han berättade om hur andra människor hade hjälpt honom efter att han skjutits i benet.
­
- De frågade mig vad jag hette och kanske fem gånger frågade de vad min katt heter.

- Den heter förresten Klumpen, tillade Bech och fick både åklagaren Svein Holden och åhörare att le.

Andrine Johansen, 17, blev skjuten i axeln. Hon befann sig vid pumphuset, där 14 personer mördades.
­
- Jag höll på att drunkna i mitt eget blod samtidigt som jag såg honom avrätta nästan alla bakom pumphuset, sa hon.

Precis innan hade Breivik presenterat sig som polis och påstått att en räddningsbåt väntade på dem. En person svarade honom. Han frågade om Breivik kunde bevisa det.

- Då märker vi att den tilltalade, som varit lugn blir frustrerad och han börjar skjuta.

Medan Johansen låg blödande i vattnet såg hon Breivik systematiskt närma sig offer för offer och på nära håll skjuta dem för att försäkra sig om att de skulle dö. Breivik närmade sig även Johansen.

- Precis när han skulle avfyra nästa skottsalva hoppade en vän fram. Han offrar sitt liv för mig. Han tog skotten som var menade mig.

Brevik ropade glädjetjut samtidigt som han mördade ungdomar. Det berättade Andrine Johansen för tingsrätten, och det har flera andra överlevande också vittnat om. När räddningsbåtar närmade sig ön, tog Johansen sig upp från vattnet. Hon såg sin kamrat.

- Jag trodde han levde. Jag sa till honom att sluta spela död.

När Johansen berättade om hur hon sökt kontakt med sin döda vän brast flera åhörare i Oslo tingsrätt i gråt.

Ämnen i artikeln