Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sedan mitten av 1970-talet har högerextrema partier vunnit mark i Europa. Formeln för framgång har varit att distansera sig från 1930-talets nazist- och fasciströrelser och anpassa sig till de demokratiska spelreglerna. Uniformer och romerska hälsningar har rensats bort, och antisemitism har bannlysts. De partier och organisationer som har klamrat sig fast vid en öppet nazistisk ideologi har förpassats till det politiska bakvatten som vit makt-världen utgör.
Men tyska NPD utgör ett undantag. Trots att de verkar i det land i Europa som har den hårdaste lagstiftningen gentemot antidemokratiska organisationer så sprider partiets företrädare allt mer öppet ren nazistpropaganda.

Partiordföranden Udo Voigt, som envist hävdar att partiets idéer inte strider mot den tyska konstitutionen, har tidigare kallat Adolf Hitler för "en stor statsman" och inväntar åtal för hets mot folkgrupp efter att ha publicerat en pamflett där det står att en svart fotbollsspelare inte har något att göra i ett tyskt fotbollslag.
Voigt vägde sina ord på guldvåg under sitt tal på partiets årsmöte i slutet av juni i år. Publiken jublade när han talade om partiets kamp för "Nationaler Socialismus", en grammatisk särskrivning som inte går emot tysk lag, men som med all önskvärd tydlighet visar var NPD i praktiken står.
Ett annat tecken på partiets allt mer öppna ställningstagande för nationalsocialism utgjorde valet av advokaten Jürgen Rieger som en av tre vice partiordförande. Rieger har varit en av Europas flitigaste nazistiska aktivister sedan 1970-talet. I sitt yrke har han försvarat förintelseförnekare och andra personer som spridit nazistpropaganda. Han har skrivit en bok om "rasfrågan", sponsrat rasistiska skinnskallegrupper med lokaler och stoppats vid flera tillfällen då han försökt öppna ariska fertilitetskliniker på olika platser i tyskland.

Frågan är hur pass radikal NPD: s framtoning kan bli utan att den blir till ett hinder för partiet. Den aggressiva retoriken har visserligen attraherat väljare, men den har också lett till ett hårdare motstånd. Partiets manifestationer möts av stora skaror av motdemonstranter och allt högre röster har höjts för att olagligförklara organisationen som konstitutionsvidrig.

Ett misslyckat försök att förbjuda partiet gjordes av Gerhard Schröders regering 2003. Den nuvarande regeringen under Angela Merkel har hittills förhindrat vidare åtal mot partiet, med hänvisning till att detta bara skulle öka stödet för det
Så sent som i juli i år sade Kurt Beck, partiledare för de tyska socialdemokraterna, SPD, att NPD borde förbjudas.
– Det borde inte vara tillåtet, sade han. En robust demokrati borde inte ge statligt stöd till personer som vill avskaffa demokratin.

Artikeln är tidigare publicerad i Expo #3-2008

Ämnen i artikeln