Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Inför Sverigedemokraternas riksårsmöte, 8-9 maj, hade fraktionen som betecknas som förnyare bestämt sig för att minimera bunkerfraktionens inflytande i partistyrelsen.

Planer fanns på att avsätta partiledaren Mikael Jansson, men då ingen bra motkandidat fanns så bestämde man sig för att ”vingklippa” honom. Resultatet efter helgens möte är att Mikael Jansson och hans närmaste bundsförvanter i Johan Rinderheim, Arnold Boström och Torbjörn Kastell fick se sig besegrade av skåningarna. På Sverigedemokraternas krismöte i december förra året sa Richard Jomshof, chefredaktör för SD-Kuriren att han tappat allt förtroende för Mikael Jansson.

”Jag kan ju nämna också att mitt förtroende för Jansson har totalt fallerat under det senaste året här. […] Det känns jättetråkigt att behöva säga det men jag sa att när vi åkte upp här att jag ska vara helt ärlig. Det känns verkligen inne i mig att det är jättetråkigt men jag har inget förtroende för honom längre.”

Richard Jomshof hade också en plan på hur det skulle förbättras.

”Styrelsen måste åtgärdas, antingen vingklipper man eller vingklipper Jansson genom att man byter ut, slänger ut ett par stycken från styrelsen och blir av med viktiga personer i styrelsen, fast vi har full kontroll över styrelsen då vingklipper du honom eller så avsätter du honom”

Fraktionen av förnyare valde att vingklippa partiledaren. Det enda som inte direkt gick förnyarnas väg var att Jonas Åkerlund förlorade kampen om posten som andre vice ordförande. Johan Rinderheim vann den kampen med röstsiffrorna 60-57.

Västfalangen som tidigare letts av fullmäktigeledamöterna Jimmy Windeskog och Gorm Lind samt göteborgaren Rolf Weine Berg försvann helt från partistyrelsen. Lind och Berg ställde inte upp till omval. Därmed är ett orosmoln för både förnyare och traditionalister borta. Västfalangen har ingen helt kunnat lita på då de ändrat sig när det kommit till beslut.

När partistyrelsen utsetts så höll de konstituerande möte och det var direkt upplagt för kamp fraktionerna emellan. Partisekreterare skulle utses. Föreslagna var Jan Milld som är redaktör för Blå Gula Frågor och David Lång som tillhör bunkerfraktionen. Milld står på förnyarnas sida.
Röstsiffrorna blev 8-7.

Något Verkställande Utskott (VU) har partiet inte kunnat välja ännu utan det kommer att väljas 3 juli.

Förutom ny styrelse så antogs två politiska dokument som berör den ekonomiska politiken och europapolitiken.