Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Man tar fel väg. Man vill ha större möjligheter att sätta ordningslagen över demonstrationsrätten vilket jag tycker är rent vansinne.

Pia Ortiz-Venegas, gruppledare för vänsterpartiet i Salems kommun, är kritisk till Lennart Kalderens idéer om att begänsa demonstrationsrätten. Om trafikstörningar och ordningsstörningar ska vara skäl för att neka tillstånd ska man då inte få ha första maj tåg heller, resonerar hon. Däremot är hon positiv till att kommunen äntligen åtminstone tar ställning mot marschen. Så var det inte i början menar hon.

– Man gick ut med ett brev bara en vecka efter att Daniel Wretström hade mördats. Det stod inte klart och tydligt att det var nazistiska grupper som skulle komma. Man fick det att låta som om det var en sorgemarsch. Dessutom var det ett väldigt tydligt budskap till Salemborna att man skulle lämna den här minneshögtiden i fred. Många som läste lite noggrant kände väl till att det var nazister som skulle komma.

Hon tror att kommunens ovilja att ta ställning hade att göra med rädsla. Daniel Wretströms mamma stödde nazisternas marsch och kommunen hade svÂrt att veta hur de skulle hantera situationen.
– Sedan tror jag tyv‰rr att det lade sig något slags täcke av samvetskval över kommunen för att det här kunde hända, att en ung pojke kunde bli mördad i en den lilla kommunen Salem. På nÂgot s‰tt tog man på sig en kollektiv skuld. Även det gjorde att det fanns de som ville lägga locket pÂ.

Vad kunde man ha gjort i stället?
– Jag tror att det finns en jätteintressant parallell till mordet på James Waite i Sollentuna 2004 där alla partier i fullmäktige snabbt enades om ett uttalande som man gick ut med i media. Man gick dessutom gick tillsammans med James Waites föräldrar ut och undanbad sig alla former av högerextrema grupper i sin kommun, det var ett tydligt st‰llningstagande mot en ny nazistmarsch. Hade man gjort nÂgot sådant i Salem s hade man också lyft en opinion mot nazistmarshen istället för att tysta ner den.

Pia Ortiz-Venegas har själv deltagit i de motdemonstrationer som arrangerats mot marschen. Där har hon varit en av få Salembor.
– De flesta Salembor har varken varit i närheten av nazistmarschen eller av motdemonstrationerna. De flesta Salembor häller sig inne. Man storhandlar på morgonen eller kvällen innan man lagrar upp och håller sig inne eller åker bort nÂgonstans.

Enligt Pia Ortiz-Venega gör det att den enda bild de får av händelserna är från media, en bild hon ¨är mycket kritisk till.
– Medias bild är ganska ensidig, den beskriver ofta våldsamheter och ordningsstörningar som är relaterade till motdemonstranterna. Och det är ofta det man vänder dig emot i opinionen. Jag får ofta kommentarer när man pratar om nazistiska grupper att de sköter sig ju i alla fall. Det är svårt att lyfta fokus till vad som är det egentliga problemet i Salem. Det egentliga problemet är att det kommer tusentals nazister och sprider sitt fruktansvärda budskap.

Ämnen i artikeln