Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

De två mordmisstänkta gärningsmännen är 16 år men ytterligare en person, en 15-årig pojke, står åtalad för grov misshandel för sin inblandning i attacken mot 55-åringen. Samtliga personer har kopplingar till NSF, och en av 16-åringarna var fram till nyligen medlem i organisationen.

Upprinnelsen till misshandeln ska enligt förundersökningen vara att 55-åringen sålt alkohol till en av 16-åringarnas mamma. Mamman ska under en tid ha kämpat med att bryta med sitt alkoholmissbruk. När 16-åringen fick reda på vad som hänt reagerade han starkt.

Kunde inte kalla på hjälp

Tillsammans med två kamrater begav han sig till 55-åringens lägenhet. Första gången var på eftermiddagen den 18 juni. Med hjälp av knogjärn och stålhättade kängor sparkade och slog de mannen tills han föll omkull. Sedan fortsatte de att överösa honom med sparkar. De stampade på hans huvud och hällde salt i såren.

De lämnade mannen svårt misshandlad, liggande på golvet i lägenheten. Mannen kunde inte kalla på hjälp, eftersom han var rörelsehindrad och enligt åtalet inte hade någon telefon hemma.

Vid midnatt återvände 16-åringarna till lägenheten och slog mannen med en motorcykelhjälm och slängde glasflaskor på honom. Efteråt lämnades mannen på lägenhetsgolvet.

Missandeln återupptas

Mellan angreppen på 55-åringen pratade tonåringarna med varandra via chattprogrammet MSN-messenger.

– du skulle sett hans huve
– helt paj
– blod över allt
– haha lol
– 😛

Vid tre – fyratiden på morgonen avbröts konversationerna och de båda vännerna begav sig åter hem till mannen. Delar av händelseförloppet som utspelade sig finns sparat på en mobiltelefon i form av en film. 16-åringarna turades om att misshandla den svårt tilltagna mannen med ett baseballträ samtidigt som de gjorde hitlerhälsning och ropade "hell seger" och "Sieg Heil".

I den stämningsansökan som inlämnats till Attunda tingsrätt beskrivs mannens skador. Dussintalet stickskador, söndertrasning av näsbenet, tandbrott, armbågsledsbrott, revbensbrott, bristningar på levern, blödningar i hjärnan, blödningar i bukhålan och så vidare. Sammantaget ledde de till att mannen dog, enligt åtalet, senast någon timme efter skadornas uppkomst.

Nazistmaterial i datorerna

Under utredningen hittade polisen, förutom filmen av själva dödsmisshandeln, omfattande material som kan härröras till vit makt-miljön i Sverige. Filmer med grova våldsbrott och rena avrättningar från bland annat nazister i Ryssland återfanns i 16-åringarnas datorer. Bilder där tonåringarna poserar för kameran med pistoler och baseballträn och gör hitlerhälsning blandas med nazistisk propaganda från NSF och nätverket Info-14.

Skröt om misshandeln

Förutom den tekniska bevisningen har åklagaren kallat flera vittnen som i förhör berättat om hur gärningsmännen skrutit om misshandeln. En person berättade bland annat att gärningsmännen agerat som om de gjort "en cool grej".

De åtalade har i förhör med polisen erkänt att de misshandlat mannen. De mordåtalade 16-åringarna förnekar dock att de haft uppsåt att döda honom.

Den 15-årige pojken åtalas inte för mord eftersom han inte deltog vid den sista misshandeln då 55-åringen dog.

På tisdagskvällen publicerade NSF ett uttalande på sin hemsida. Enligt uttalandet så var en av 16-åringarna tidigare medlem i organisationen, men uteslöts från partiet efter att partiledningen fått kännedom om händelsen. Partiet meddelar även i uttalandet att de tar avstånd från mordet.

Ämnen i artikeln