Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Lennart Kalderén, moderat kommunalråd i Salem, har uppvaktat såväl justitieminister Beatrice ASK (m) som polisstyrelsen för att få polisen att bara bevilja en stillanstående demonstration. Ordföranden i polisstyrelsen, Kristina Alvendal (m), har tidigare gått ut och sagt att hon stödjer detta.

Polisen gör dock en helt annan bedömning. Annika Eriksson, biträdande chef på polisens operativa avdelning i Stockholm, menar att en stillastående demonstration kräver en lika stor polisinsats. Hon kan därmed inte se något skäl att stoppa den så kallade Salemarschen.

– Mötesfriheten och demonstrationsrätten är några av våra mest skyddade rättigheter i Sverige, säger hon till Svenska Dagbladet.

År 2000 dödades en 17-åring i Salem. Sedan dess har högerextrema grupper varje år gått från Rönninge centrum till Salem. Demonstrationen och motdemonstrationer har lett till stora polisinsatser och bråk. Sedan år 2003, då Salemmarschen lockade 2000 deltagare, har antalet medverkande sjunkigt år för år. 2006 deltog ungefär 1000 i tåget