Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

En civilklädd polis uppmärksammade ett tiotal skinnskallar vid Östra Station vid tvåtiden på eftermiddagen. Gruppen delades upp i två mindre grupper som på olika sätt tog sig till Gamla Stan – som ligger i anslutning till Södermalm. Polisens spanare har i förhör vittnat om att flera grupper om 3-5 personer senare ansluter till Slottsbacken där bråket senare utbröt. De mindre grupperna sammanstrålade vid Slottsbacken och beblandade sig med publiken. Smågrupperna kom från olika gränder och enligt polisen verkade allt mycket samordnat. Den civilklädde spanaren höll sig i detta läget kvar vid Slottsbacken och meddelade till insatschefen att något var på gång och att en grupp behövdes på platsen.

"Dessutom observerar jag under den här tiden och det har jag reagerat på efteråt att väldigt många av dom här människorna dricker läsk, i 33 cl. Glasflaskor."

Hela tiden som polisen iakttog ansamlingen av vad han benämner som skinheads så pågick flitig kommunikation mellan de mindre grupperna – dels genom mobiltelefon men också genom direktkommunikation där en person rörde sig mellan grupperna. Civilpolisen anmälde detta till ledningen och begärde att personen i fråga skulle identifieras. Samtidigt som en grupp poliser var på väg fram till honom så togs plakat och banderoller fram med slagord som "Krossa gaylobbyn".

Det är i samband med detta som tumultet utbryter enligt polisen.

"Och efter det så dröjer det ungefär, ja, jag vet inte, jag kan inte säga i tid men det tar inte många sekunder, sen kommer alltså dom här glasflaskorna som alla, och det är nu jag reagerar på att dom har gått och druckit läsk. Dom seglar ju rakt in, kastas rakt in i en av karnevalstågets bilar."

Ensam polis kvar

Efter det så besvarades flaskregnet av militanta antifascister som beblandat sig med festivaldeltagarna. Mellan tåget och motdemonstranterna fanns vid detta tillfälle endast en grupp med uniformsklädd polis och den civile spanaren. De uniformsklädda lämnade platsen för att ta på sig skyddsutrustning och då stormade motdemonstranterna tåget. Den civilklädde polisen drog sin teleskopsbatong men insåg att han var tvungen att lämna platsen och se på när ett femtiotal rusade mot paraden.

"Sen dröjer det kanske, ja tidsmässigt kan jag inte säga men ett antal sekunder, sen ser jag bara att det står en klump runt en människa som ligger ner och dom sparkar och slår och jag rusar ner där, in i klumpen och vräker bort folk och slår folk med min batong. Hur många vet jag inte och hur många slag vet jag inte heller, men jag slår till dess att det är rent runt den här människan och då kommer alltså dom jag kallar AFA-människor, antifascisterna. När den här gruppen som misshandlar den som ligger ner, när jag tryckt bort dom, när jag slagit bort dom alltså, så får jag stöd utav AFA och vi rusar med mig främst och driver dom vi kallar skins nu då i backen igen."

Många kontrollerades

Efter det så beordrades flera av de som deltagit i attacken att sitta ner i Slottsbacken och många kontrollerades av uniformerad polis på platsen.

Den civilklädde spanaren har inte kunnat peka ut vilka som deltog i misshandeln av Facundo Unia. Polisen beskriver det som att han drabbas av tunnelseende när han försökte avbryta misshandeln.

Många förnekar brott

När det gäller de misstänkta så har två personer delvis erkännt brott. Nationaldemokratisk Ungdoms (NDU) ordförande Marc Abramsson förnekar att han deltagit i misshandeln och två vittnen från NDU har förhörts och som styrker Abramssons nekande.

Ett av vittnena är Robert Almgren, vice ordförande i NDU. Det andra vittnet menar att han var utsedd att hålla ett extra öga på Abramsson så att han inte skulle skadas och att de gemensamt lämnat platsen. Senare anhölls de av polisen i Gamla stan.

Samtliga åtalade hävdar att bråket startades av militanta antifascister. Stormningen av Pridetåget var en handling i självförsvar, menar de åtalade.

Ämnen i artikeln