Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I första hand rör sig misstankarna om misshandel och hets mot folkgrupp, uppger Stockholmspolisen för SVT. Men när Expo idag på torsdagen talade med vice chefsåklagare Malin Palmgren sa hon att Sverigedemokraterna Kent Ekeroth, Erik Almqvist och Christan Westling teoretiskt kan ha gjort sig skyldiga till förberedelse till misshandel alternativt förberedelse till grov misshandel när de plockade upp järnrören.

Det är Riksenheten för polismål som utreder när riksdagsledamöter misstänks för brott.

När Expo Idag tidigare under dagen talade med chefsåklagaren på riksenheten för polismål, Christer Eklund, sa han att han inte kände till om det kommit in någon anmälan mot de två Sverigedemokratiska riksdagsledamöterna. Christer Eklund poängterar att han inte vill uttala sig om det enskilda fallet, men tillägger att åklagare bevakar sådana här typer av händelser.

– Ser vi i tidningar eller på nyheterna en händelse som beskrivs, så bevakar vi det. Vi är uppmärksamma på om det kommer in någon anmälan. Det är självklart att så att om det inte kommer in någon anmälan så får man då ta ställning till det som finns och ta del av handlingar och så vidare.

Ämnen i artikeln