Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Tysk polis har sökt igenom fastigheter hos misstänkta med koppling till den högerextrema Reichsbürger-rörelsen, uppgav åklagare på torsdagen rapporterar flera medier. Datorer, telefoner och minnesstickor ska ha tagits i beslag.

I slutet av förra året greps flera personer från rörelsen misstänkta för att ha planerat en våldsam kupp mot parlamentet. Enligt TT ska åklagaren uppgett att de som nu gripits ska vara misstänkta för att vara del av en komplott där ”Det övergripande målet har varit att destabilisera Tyskland och dess institutioner och att stoppa, eller åtminstone hindra, lagenliga myndighetsåtgärder”.

Sammanlagt ska runt 280 poliser varit en del av räderna mot totalt 20 bostäder i åtta olika delstater.

De misstänks för att via sociala medier, framföra allt Telegram, sedan 2021 spridit konspirationsteorier, desinformation och organiserat kampanjer inriktade på att störa tyska myndigheter för att de ska ”pressas att fatta beslut i rörelsens medlemmars favör”.

Lyssna på Studio Expo 

Rörelsen har växt

Reichsbürger-rörelsen är en högerextrem och konspirationsteoretisk politisk miljö som anser att den tyska förbundsrepubliken som formades efter andra världskriget är illegitim. Rörelsen, som fungerar som ett löst sammanhållet nätverk, erkänner endast de tyska gränserna som de såg ut innan andra världskrigets början, det så kallade Tyska riket.

Enligt rörelsen är Tyskland fortfarande ockuperat av de allierade. Den erkänner inte heller tysk lagstiftning.

Rörelsen har under senare år växt i styrka och under pandemin lyckades den knyta till sig den tyska versionen av Qanon-rörelsen. Den gemensamma fienden är staten. Reichsbürger-rörelsens anhängare har i åratal trakasserat och hotat statliga tjänstemän.

Uppgifter om vilka som nu gripits under torsdagen har ännu inte kommit ut. Vid tillslagen förra året var en av de gripna en före detta förbundsdagsledamot för det högerextrema partiet Alternativ för Tyskland. Även en 71-årig adelsman, vars jaktslott anses ha använts som mötesplats för att planera störtandet av regeringen, greps vid tillslaget.