Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Gerry Leitmann, som är politiker i delstaten Carinthian i Österrike, meddelade på torsdagen borgmästaren i Ebenthal att han avsäger sig sitt politiska uppdrag, rapporterar The Austrian Independent.

Leitmann som företräder Carinthians frihetsparti, FPK, kom i förra veckan till ett möte i kommunhuset mot en kortärmad skjorta. Hans politiska motståndare kunde då konstatera att på Leitmanns arm stod det tatuerat "Blut und Ehre" (blod och ära). Blod och ära var slogan och motto för Hitlerjugend och är än i dag vanligt förekommande hos aktiva nazister – bland annat är det namnet på det internationella nätverket Blood and Honour.

Trots att Gerry Leitmann meddelat att han avsäger sig sina politiska åtaganden och att han ska ta bort tatueringen, så riskerar han rättsliga efterspel. Enligt juridisk expertis kan han fällas av landets antinazistiska lagar – ett brott som kan ge böter eller fängelse.

FPK bildades förra året efter en kontrovers inom det högerpopulistiska partiet BZÖ (Alliansen för Österrikes framtid). Utbrytarna ansåg att BZÖ blivit allt för liberalt. BZÖ i sin sida grundades 2005 av Jörg Haider, som en utbrytning ur FPÖ. Jörg Haider avled i en bilolycka 2008.