Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Nu kommer det rättsliga efterspelet mot de nationaldemokrater som var med och attackerade Prideparaden i augusti förra året. Två profiler inom partiet återfinns bland de åtalade – dels tidigare nämnda Marc Abramsson och John Andersson som kandiderade för Nationaldemokraterna i valet 2002. Han stod på fullmäktigelistan till Haninge men även på listorna till landstinget och riksdagen.

- Ja, åtalet är inlämnat och det är nio personer som har åtalats, säger kammaråklagare Karin Engberg till expo.se.

Åtalspunkterna omfattar grov misshandel, misshandel, försök till misshandel, våldsamt upplopp. När Nationaldemokratisk Ungdoms (NDU) ordförande, Marc Abramsson, häktades som misstänkt för delaktighet i attacken i november var det för grov misshandel och anstiftan till våldsamt upplopp. Den åtalspunkten finns inte med i åtalet.

Har ni inte kunnat fastställa vem som ledde attacken?

- Nej, det har vi inte, säger Engberg.

Klassar det som hatbrott

Attacken mot Prideparaden i augusti förra året fick stor uppmärksamhet i media. Ett hundratal aktivister ur Nationaldemokratisk Ungdom hade samlats vid Slottsbacken för att demonstrera mot Prideparaden. Det hela slutade i att pressassistenten Facundo Unia som jobbade för Pride misshandlades grovt. Ytterligare två fall av misshandel och försök till misshandel ingår i det åtal som nu har väckts.
I stämningsansökan som lämnats in till Stockholms tingsrätt så skriver kammaråklagare Karin Engberg att misshandeln är att anse som grov eftersom gärningsmännen visat särskild hänsynslöshet och råhet eftersom de varit flera som deltagit i misshandeln, tillhygge använts
och att den fortsatt trots att Facundo Unia legat försvarslös på marken.

En försvårande omständighet för de åtalade är att åklagaren kommer att driva tesen att det hela rör sig om ett hatbrott.

- Hela attacken är att se som ett utslag av ett hatbrott. Det är ett påstående som jag anser att jag kan bevisa i rätten, säger Karin Engberg till expo.se.

Kandidat till Europaparlamentet

Marc Abramsson anhölls i sin frånvaro den 17 november och kunde gripas dagen efter, misstänkt för delaktighet i attacken. Abramsson satt sedan häktad i två veckor innan han släpptes fri. Under tiden Abramsson satt på Kronobergshäktet genomförde NDU en demonstration utanför där de deklarerade att häktningen av deras ordförande var ett "juridiskt övergrepp".

Marc Abramsson började sin bana i den nationella rörelsen i Sverigedemokraterna och satt i styrelsen för Sverigedemokratisk Ungdoms stockholmsavdelning år 2000. Vid partisplittringen 2001 så tog han rodret i det nystartade ungdomsförbundet, NDU. Sedan dess är han den som oftast håller i säkerheten vid de demonstrationer som Nationaldemokraterna och deras ungdomsförbund håller.

Kandidat i valet 2002

Ytterligare en offentlig person återfinns bland de åtalade och det är John Andersson som kandiderade på kommun-, landsting- och riksdagslistan för Nationaldemokraterna i valet 2002. Även Andersson inledde sitt nationella engagemang i Sverigedemokraterna.

- Vi betraktar detta fortfarande som ett rättsövergrepp. Vi betraktar dem som oskyldiga, säger Rickard Ekman, pressekreterare för Nationaldemokraterna.

Hur tror du att detta påverkar allmänhetens bild av partiet?

- Media har ju makten över hur folk tänker så det spelar ju ingen direkt roll. Detta fallet skiljer sig inte i frågor som till exempel invandringen eller andra frågor, säger Ekman.

Även nazister deltog

Av de nio männen som nu åtalas så är Marc Abramsson och John Andersson offentliga representanter för Nationaldemokraterna. Förutom dem så har två personer dokumenterat nazistiska sympatier.

En 20-åring har tidigare deltagit i flera nazistiska sammanhang. Bland annat deltog han i två demonstrationer som Nationalsocialistisk Front höll i Nässjö och Eksjö under 2003. Han har också nära kontakter med Blood & Honour Småland. Under förra året närmade han sig Nationaldemokraterna och agerade vid flera tillfällen som säkerhetsvakt vid deras möten.

Två av de åtalade är under 18 år. En av dem var med i en samling av nazister som försökte störa en manifestation till minne av den mördade fackföreningsmannen Björn Söderberg i Karlstad 2002.

Riskerar långa fängelsestraff

Rättegången kommer med stor sannolikhet att inledas inom kort med anledning av att två av de som åtalas är under 18 år. Brotten som de åtalats för är grova och kan var för sig ge långvariga fängelsestraff. Grov misshandel och våldsamt upplopp kan var för sig ge upp till tio års fängelse. Dessutom kan det bli straffhöjningar om åklagaren kan presentera bevis för att brottet ska klassificeras som ett hatbrott. Det ska automatiskt leda till längre straff.

- Detta bör leda till fängelsestraff, det kan jag säga, förklarar Karin Engberg.