Den brittiske högerextremisten Stephen Lennon, känd under pseudonymen Tommy Robinson, är i Sverige. Enligt Robinson själv är syftet med resan till Sverige att träffa koranbrännaren Salwan Momika som tidigare varit medlem i SD och fick stor uppmärksamhet för sina koranbränningar under sommaren 2023. Han var, jämte den danska högerextremisten Rasmus Paludan, den som genom sina bränningar av koranen utlöste en politisk kris i Sverige det året.

Tidigt i februari slog Migrationsdomstolen fast att Momika ska utvisas ur Sverige då han enligt Migrationsverket lämnat oriktiga uppgifter i sin ansökan om uppehållstillstånd. På grund av att han riskerar att utsättas för förföljelser i sitt hemland Irak kan utvisningen däremot inte verkställas i nuläget.

Ska stoppa utvisningen och intervjua Ekeroth

I Tommy Robinsons kanal på plattformen Telegram, där han har strax under 140 000 följare, framgår att han är i Sverige för att intervjua Momika och för att sjösätta en kampanj mot att Momika ska utvisas från Sverige. Målet är att få Migrationsverket att ändra sig och låta honom stanna.

Robinson har också sedan han kom till Sverige under onsdagen spelat in ett avsnitt av sin podcast ”Silenced” med SD:s oppositionsråd i Region Dalarna, Kent Ekeroth, som förutom sina politiska uppdrag är vd på den högerextrema nyhetssajten Samnytt.

Det är inte första gången Ekeroth och Robinson möts. I början av 2020 åkte Ekeroth över till England och gjorde en längre intervju med Robinson för Samnytts räkning.

Pro-ryskt narrativ och konspirationism

Under mer än ett decennium har Tommy Robinson profilerat sig som en av Storbritanniens mest ökända högerextremister. Han var under sin ungdom aktiv i British National Party och blev som ledare och initiativtagare till English Defence League (EDL) en frontfigur för den brittiska extremhögern.

Under tiden i English Defence League var Robinson primärt känd och förknippad med rasism mot muslimer och för att driva ett flertal antimuslimska hatkampanjer.

I februari 2020 reste Robinson, som under åren varit gäst i statligt ägda mediekanalen Russia Today, till Ryssland för att genomföra olika mediala och publika träffar i Moskva och i Sankt Petersburg.

I en av de intervjuer som gjordes i landet förnekade Robinson all rysk inblandning i giftattacken på Sergei och Yulia Skripal i Salisbury den 4 mars 2018. I samma intervju hyllade Robinson den ryska presidenten Vladimir Putin med orden ”Han är den starkaste mannen i Väst. Jag skulle vilja be Putin att slåss mot den censur och propaganda som används mot hans land”.

På en annan presskonferens sa Robinson att ”Ryssarna ser Putin som en försvarare av deras land. Han är en stark politiker. Väst har inte tillräckligt starka män”, något den brittiska organisationen Hope Not Hate rapporterat om.

Robinson beskrev sitt besök i Ryssland som en ”mediaturné”, men enligt en granskning i New York Times var det inte syftet med resan. Enligt flera källor till tidningen gjordes resan i själva verket för att undersöka möjligheten att placera och gömma undan sina pengar i ryska banker.

Lyssna på Studio Expo:

Sprider ryska narrativ om kriget i Ukraina

Robinsons spridande av rysk propaganda och beundran för Vladimir Putin har fortsatt även under Rysslands angreppskrig mot Ukraina.

I sina olika sociala mediekanaler har Robinson spridit en mängd olika pro-ryska narrativ och sagt att politiker i Väst är lika skyldiga som Ryssland till invasionen. Han har också sagt att kriget kunnat undvikas men att västländernas politiker genom en stor konspiration låtit kriget pågå för att skapa distraktion från hur coronapandemin hanterades och för att undvika kritik mot alla de inskränkningar av rättigheter som han påstår togs ifrån de brittiska medborgarna.

Robinson har även spridit desinformation från Sputnik News, som ägs av den ryska staten, om att Ukraina bombat sina egna civila för att kunna skylla på Ryssland.

”Korankravallerna gjorde sitt jobb”

Sommaren 2023 pekade Säkerhetspolisen ut koranbränningarna som något som drastiskt skadat svenska säkerhetsläget. I Säpos lägesrapport 2023–2024 slår säkerhetspolischef Charlotte von Essen också fast att koranbränningarna har använts av främmande makt för att destabilisera Sverige.

De koranbränningar som genomfördes 2022–2023, och som utlöste en politisk kris i Sverige, följdes och bevakades nära av Kent Ekeroths sajt Samnytt. Samnytts medarbetare marknadsförde också Rasmus Paludans bränningsturné i sina sociala medier och kallade den “undervisning i yttrandefrihet”. Även Salwan Momikas koranbränningar följdes tätt av sajten.

Kort efter att Sverigedemokraternas valframgång var ett faktum 2022 firades valframgången med att Samnyttskribenten Simon Kristoffersson la upp en bild från valvakan där han poserar med vd:n Kent Ekeroth ihop med  bildtexten “Korankravallerna gjorde sitt jobb. Dream team”.

Robinson: Momika den enda riktiga asylbehövande

När Expo når Tommy Robinson på telefon berättar han om hans kontakter med Kent Ekeroth.

– Jag träffade honom 2010 i Bryssel och beundrar hans arbete, säger Tommy Robinson till Expo.

Han berättar att han valt att intervjua Ekeroth till sin podcast för att han enligt Robinson varit en betydelsefull i den politiska miljö han själv verkar i.

– Jag valde Kent för att jag har varit en aktivist mot invandring och muslimsk invandring i 13-14 år nu och Kent har så länge jag kommer ihåg varit en ensam röst om jihad och de problem som nu är accepterade av andra stora partier idag.

Tommy Robinson säger att han kampanjar mot utvisningen av Salwan Momika för att alla andra som söker asyl i Sverige ljuger om sina skyddsskäl.

– Salwan är nog den enda personen jag har hört om som faktiskt kommer att bli dödad om han skickas tillbaka till sitt hemland, säger han.

Men att han skulle ha kopplingar till Ryssland tillbakavisar Tommy Robinson.

– Det är jag inte. Jag har aldrig fått någon finansiering eller pengar från den ryska regeringen. Jag är emot kriget och jag vill ha fred i Ukraina, men jag stöder inte ett oändligt krig som de flesta clowner i Europa, säger Tommy Robinson och hänvisar till de intervjuer han gav till rysk statsmedia 2020.

Kent Ekeroth svarar Expo via mejl:

”Min medverkan [i Robinsons podcast, reds anm] är begränsat till det vi pratade om under vårt samtal: det som handlade om mig och min politiska resa. Att försöka sammanblanda mig med något annat ni påstår utanför detta är löjligt”, skriver Kent Ekeroth.