Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Vad har de 50 barnen gjort för fel om inte möjligen att de föddes i en romsk familj, sade Rosario Ali Taikon som arbetar med romska kultur- och arbetsmarknadsfrågor på studieförbundet Sensus. Han hänvisade till de småbarn som Skånepolisen har i sitt register över romer.

– Det är en kall dag för 4000 romer, fortsatte han.

Flera hundra personer hade samlat på Mynttorget i centrala Stockholm i en spontan protest mot att polisen i Skåne fört register över romer. Talare avlöste varandra från en rad organisationer. Budskapet var tydligt. Den strukturella rasismen inom polisen måste utredas och regeringen måste ta krafttag mot antiziganism och förtyck av romer.

Arrangörer till manifestationen var Röda Korsets ungdomsförbund, Centrum mot rasism, Ung Vänster Storstockholm, Socialdemokratiska Studentklubben. En liknande protest hölls även i Malmö.

Under dagen har också fördömanden i form av pressmeddelanden strömmat in mot de hemliga registret över romer.

"För en kort tid sedan kunde vi läsa hur det ungerska partiet Jobbik ville upprätta register över landets judar och nu visar det sig att romer i Sverige registreras på grund av fördomar om deras bakgrund. Registrering på etnisk grund är olaglig och hör inte hemma i ett rättssamhälle. (---) I demokratins namn kräver vi att all fakta läggs på bordet och att förteckningen omedelbart förstörs", skriver Judiska Centralrådet.

Människorättsorganisationen Civil Rights Defenders kräver att de människor som finns i polisens register ska få skadestånd och att en oberoende granskning av polisen tillsätts. Organisationen skriver:

"Avslöjandet om polisens register över romer, som inte misstänks för något brott, visar på den rasism som finns i Sverige även inom offentliga institutioner."

Tidigare under dagen har även ledande politiker reagerat med bestörtning. Demokratiminister Birgitta Ohlsson skrev på Twitter:

"Ska vi kunna stå upp för mänskliga rättigheter i Europa måste vi sopa rent på hemmaplan. Uppgifter om registrering av romer är motbjudande."

Ämnen i artikeln