Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

På Roms gator uttryckte deltagarna sin oro över att intoleransen sprider sig i landet. Demonstrationerna följde efter att tidningen La Repubblica publicerat en enkätundersökning som visade att 86 procent av italienarna höll med om påståendet att Italien kan räkna med "en rasistisk kris", skriver Telegraph.

Under den senaste tiden har flera invandare utsatts för våldsamma attacker. Förra veckan misshandlades till exempel en 36-årig kinesisk invandare, Tong Hong-Shen, av ett gäng ungdomar medan de skrek rasistiska tillmälen. Enligt Telegraph ska polisen ha uppgett att gänget gjort sig skyldiga till ytterligare två fall av oprovocerat våld.

Ett annat exempel är när den en 19-årige Abdoul Guiebri från Burkina Faso förra månaden misshandlades till döds på öppen gata av en far och hans son. De misstänkte att Guiebri stulit ett kexpaket från deras pub.

Samtidigt som attacker mot utlänningar tilltagit har även antisemitiskt klotter ökat i Rom och andra städer och talesmannen för senaten, Renato Schifanis, besök i Auschwitz förra månaden har hånats.

"Revolution mot invandrarna"

När Italiens president Giorgio Napolitano besökte påven Benedict XVI på lördagen uttryckte han en oro för "nya uttryck av rasism" i Italien och resten av Europa, skriver Telegraph.

Den italienska regeringen anklagas för att bidra till ett intolerant klimat.

– Jag vill ha en revolution mot invandrarna, vrålade Giancarlo Gentilini i ett tal han höll i Venedig för någon vecka sedan, enligt Sveriges Radio.

Giancarlo Gentilini, som tillhör partiet Lega Nord, är två gånger om vald till borgmästare i staden Treviso i Italien. Lega Nord är ett rasistsikt separatistparti som nästan fördubblade sitt väljarstöd i valet 2008. Enligt Sveriges Radio har även Giancarlo Gentilini berömt sig själv för att lyckats riva två romska läger. Han ska ha förklarat sitt handlande med att "sedan dess har vi inga zigenare på gatorna".

Lega Nord, som har fyra platser i premiärminister Silvio Berlusconis regering, var även representerade på den antimuslimska konferens som hölls i den tyska staden Köln förra månaden.

Ämnen i artikeln