Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I Umeå dök ett 20-tal aktivister från nazistiska Svenska motståndsrörelsen upp på Rådhustorget i Umeå och var våldsamma. På plats upprättades flera anmälningar mot aktivisterna. Polisen har beslagtagit filmer från demonstrationen som kommer att användas som bevisning. Det finns vittnen, men polisen uppger till Västerbottens-Kuriren att det är svårt att få fler vittnen att ställa upp. Vittnen har uttryckt rädsla för att hängas ut på internet av nazisterna. Polisen söker fortfarande efter brottsoffer att höra.

Svenska motståndsrörelsen hängde efter demonstrationen ut en polisman som ingrep mot nazisterna. Polisen säger att det är ovanligt att enskilda polismän hängs ut. Att det hände den polismannen menar polisen kan bero på polismannens hudfärg.

Aktivister i Svenska motståndsrörelsen misstänks för bland annat hets mot folkgrupp, våldsamt motstånd, vapenbrott och försök till misshandel.

I Umeå har reaktionerna varit starka mot nazisterna och efter Svenska motståndsrörelsens aktion samlades tusentals Umeåbor för att protestera mot nazism.