Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

exporapport_sd_i_kommunerna_220_01.jpg

– Fokus har främst varit på Sverigedemokraternas riksdagspolitik sedan de kom in i riksdagen. Med den här rapporten vill vi belysa deras politik i kommunerna, säger Anna-Sofia Quensel på Expo Research.

Expo Research har kartlagt över 1700 kommunala motioner som Sverigedemokraterna lagt mellan 1991 och november 2011.

Motioner som rör Sverigedemokraternas huvudfråga, invandringen, utgör nio procent av alla motioner sedan valet 2010 och 12,5 procent under hela föregående mandatperiod.

– Det kanske inte är så många motioner med krav på stopp för flyktingmottagningen i kommunen. Men kritiken mot invandringen finns även i motioner som handlar om äldre och brottsbekämpning, säger Quensel.

Expo Researchs undersökning visar att av 105 kommuner, där Sverigedemokraterna fick mandat första gången valet 2010, så har partiet inte lagt en enda motion i 53 av dem. I ytterligare 28 kommuner där partiet har haft mandat sedan 2006 har partiet inte heller lagt någon motion. Samtidigt finns det kommuner där Sverigedemokraterna tar en aktiv roll i kommunerna.

– Det finns flera kommuner i Skåne där partiet har många mandat och där de funnits en längre tid. Dessa har en fungerande partiorganisation och erfarna kommunpolitiker och partiet är representerat i nämnder och styrelser och lägger väl utarbetade budgetförslag.

Rapporten visar även att en stor del av alla de motioner som läggs är seriemotioner. Det innebär att de är mer eller mindre identiska motioner som läggs i flera kommuner. Sverigedemokraterna lägger också många förslag som även andra partier har lagt.

– De har förvånansvärt få egna motioner med anknytning till lokala kommunala frågor, säger Quensel.

Ladda ner hela rapporten:
SD_i_kommunerna.pdf