Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Tio personer har dött och ytterligare tre skadats i en rasistiskt motiverad masskjutning i Buffalo, USA, under lördag eftermiddag lokal tid.

Dådet är i stort en kopia av tidigare högerextrema masskjutningar. Den misstänkta gärningspersonen är en 18-årig man som öppnade eld vid en stormarknad i ett bostadsområde med övervägande svarta invånare. Elva av de tretton personer som skjutits är svarta. Den misstänkta gärningsmannen var vid attacken klädd i skottsäker väst och kamouflagekläder. Han ska även ha livesänt dådet genom en kamera på hjälmen via sociala medieplattformen Twitch.

Manifest kopplas till gärningsmannen

I anslutning till attacken har ett dokument cirkulerat på internet där den misstänkta gärningspersonen berättar om sina ideologiska utgångspunkter som skulle motiverat dådet. 

Enligt dokumentet är det den högerextrema konspirationsteorin om ett folkmord på vita genom så kallat ”folkutbyte” som motiverat dådet. Det är en av de mest dominanta föreställningarna i en högerextrem världsbild och har motiverat flera liknande våldsdåd tidigare.

Läs mer om idén om ett pågående folkutbyte.
 

Inspirerad av svensk skolmördare

I dokumentet nämns tidigare dåd som inspirationskällor. Särskilt Christchurch-terroristen Brenton Tarrant som 2019 mördade 51 personer vid sitt attentat mot två moskéer i Nya Zeeland. Även svenska Anton Lundin Pettersson som mördade tre personer i ett rasistiskt motiverat skoldåd i Trollhättan 2015 nämns vid namn, liksom Anders Behring Brevik och Philip Manshaus.

Delstaten New Yorks guvernör Kathy Hochul kallade gärningspersonen för en vit makt-aktivist och dådet för en terrorhandling.

Gärningsmannen sitter häktad och FBI utreder skjutningen som ett hatbrott.

Läs mer om bakgrunden till föreställningen om ett pågående folkmord på vita.