Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Torgeir Husby och Synne Sørheim förklarade igår för rätten att Breivik lider av psykotiska vanföreställningar. Breviks advokat Geir Lippestad pressade psykiatrikerna. Han pekade på att de tidigare sagt att för att något ska klassas som en vanföreställning skall det vara något som är "kulturellt opassande och helt omöjligt".

– Hade Breivik sagt att han gjort detta för att hindra en invasion från mars, förstår jag er logik att det är något omöjligt. Men han har sagt från första dagen att det är för att förhindra en muslimsk erövring av Europa. Är det skillnad på det och att man är rädd för att det ska komma en miljon piggsvin och överta Norge, frågar Lippestad

Sørheim svarade att det centrala är att Breivik arbetat länge för att definiera fienden och att han kategoriserat de han ser som förrädare.

- Som sagt, så försöker vi bedöma hans upplevelse av detta. Det är klart att det är skillnad på en invasion av muslimer eller piggsvin. Men han upplevelse kan ju vara densamma, sa Sørheim.

Vidare frågade Lippestad hur de lyckats skilja på Breivik och andra terrorister.

- Vi är inga terrorexperter utan vi har undersökt detta med en psykiatrikers glasögon, blev svaret.

Domaren frågade rättspsykiatrikerna om de ändrat sin bedömning om att Breivik är otillräknelig efter att ha sett Breivik i rätten.

- Nej, men han har förändrat sig och anpassat sig, undviker uttalanden som han numera vet bara väcker förakt. Däremot har han inte ens inför öppen mikrofon eller och kanske miljontals lyssnare kunnat visa ånger.