Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

- Vi har inlett en förundersökning och vad som sedan gäller säger jag ingenting om, säger Urban Fredriksson vid Gävleborgspolisen och hänvisar till förundersökningssekretess.

Kammaråklagare Chatrine Rudström i Uppsala har hand om förundersökningen på Justitiekanslerns uppdrag.
Hon är också tystlåten men bekräftar att en person delgivits misstanke om brott.
- Om fler kommer delges misstanke vill jag inte uttala mig om, säger hon till expo.se.

Hets mot folkgrupp
Förundersökningen omfattar både tryckfrihetsbrottet hets mot folkgrupp och det så kallade handlingsbrottet hets mot folkgrupp såsom det är formulerat i brottsbalken. För tryckfrihetsbrott är Justitiekanslern ensam åklagare.

Varken polis eller åklagare vill ge några kommentarer om vilka eventuella beslag som gjorts vid husrannsakan, men på Sniper records hemsida har en text lagts ut som beskriver delar av beslaget. Det ska ha rört sig om produkter i företagets sortiment, enskilda tillhörigheter som ”en huvtröja med hakkors och en bordsduk med samma symbol” men också företagets datorer. Enligt texten på hemsidan ska misstankarna även röra bolagets hemsida.

Pengar till NSF
Sniper Records är ett fristående bolag grundat av NSF-medlemmen Robert Larsson i Gävle. Bolaget hävdar på sin hemsida att allt ekonomiskt överskott går till Nationalsocialistisk front och Robert Larsson är samtidigt kontaktperson för partiet i Gävle.

Måndagens husrannsakan är inte heller den första som riktats mot bolaget. I februari 2002 slog polisen till mot verksamheten för att säkra bevis som senare skulle leda till att Robert Larsson dömdes till två månaders fängelse för hets mot folkgrupp.

Expo har försökt nå Robert Larsson men utan resultat.