Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

- Jag tycker att vittnesmål från kommunens tjänstemän visar att Rieger utsatt ett stort antal djur för betydande lidande, säger kammaråklagare Mats-Olov Johansson till Expo.se.

Det var den 22 februari som åtalet om djurplågeri på Sveneby säteri i Moholm ogillades av Mariestads tingsrätt. Visserligen konstaterade tingsrätten att det förekommit lidande för djuren på Sveneby säteri, men gårdens ägare Jürgen Rieger hade ”inte uppsåtligen underlåtit att tillse att förhållandena var acceptabla för alla djur".

- Visserligen har Jürgen Rieger varit utomlands långa tider, men ansvaret vilar hos honom, säger Mats-Olov Johansson.

Germanskt jordbruk

Jürgen Rieger köpte Sveneby säteri 1995 för att bedriva boskapsskötsel och spannmålsodling. En före detta anställd vid gården berättar i förhör att man bedrev en speciell typ av ”Germanskt jordbruk”. Åklagaren skriver i sin överklagan att Rieger saknar lantbruksutbildning men att han är intresserad av lantbruk och dessutom på egen hand läst en del tysk lantbrukslitteratur.

Jürgen Rieger själv har hela tiden nekat till anklagelserna och beskrivit polisutredningen som en politiskt motiverad förföljelse.

Ämnen i artikeln