Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Redan innan Sverigedemokraterna bildades var Rinderheim en aktör inom den "nationella rörelsen". Rinderheim deltog bland annat på det tidigare Sverigepartiets aktiviteter. 1986 var han även med och bildade föreningen Gjallarhornet. En förening som främst bedrev närradioverksamhet och vars verksamhet upphörde när Sverigedemokraterna bildades.

Ett halvår efter att Sverigedemokraternas grundats lämnade han emellertid partiet. Under första hälften av 1990-talet gav han ut tidningen Virtus. En tidskrift som han kallade "oberoende nonkonformistisk". I Virtus publicerades hyllningsartiklar till den franske högerextremisten Jean-Marie Le Pen och frontalangrepp på feminismen.

Efter att Mikael Jansson tagit över som partiledare återvände Rinderheim till Sverigedemokraterna. Inför valet 1998 valdes han till vice ordförande för partiet. Samma år valdes han in i Haninge kommunfullmäktige.
 

Skötte partiets internationella kontakter

Johan Rinderheim har spelat en viktig roll för Sverigedemokraterna internationellt. Redan 1988 deltog han som representant för partiet på en ungdomskonferens för europeiska högerextremister. Konferensen hölls i Europaparlamentet där Jean-Marie Le Pen var invald för Front National.

Under 1990-talets andra hälft skötte Rinderheim partiets kontakter med det högerextrema nätverket Euro-Nat. Ett internationellt samarbete där partier som försvarar etniska resningar och har en tydlig antisemitisk agenda har ingått. Sverigedemokraterna är i dag inte medlem i nätverket.

 

Hamnat i blåsväder tidigare

Rinderheim tillhör den tilltufsade kretsen kring den tidigare partiledaren Mikael Jansson. När Jansson inte omvaldes till partiledare och Jimmie Åkesson tog över har flera personer som stått Jansson nära antingen lämnat partiet självmant eller uteslutits. Veteraner som Reine Wikström, Jimmy Windeskog, Per och Lars Emanuelsson är alla tidigare SD-profiler som försvunnit från partiet.

Inför valet 2006 höjdes röster inom Sverigedemokraterna om att utesluta Rinderheim. Han hade tillsammans med två partikamrater från Stockholm haft ett möte med Nationaldemokraternas Marc Abrahamsson. Parterna hade diskuterat att eventuellt dela upp Stockholms kommuner emellan partierna. Allt för att slippa förödande konkurrens i valet. Rinderheim fick dock vara kvar i Sverigedemokraterna.