Romer flyr Europa
Allt fler romer flyr Europa. En av dem som funderar på att söka asyl är den liberala politikern och före detta EU-parlamentarikern Viktória Mohácsi från Ungern.
Uppdaterad: 2018-04-24, 07:56
Publicerad: 2009-12-17, 13:25
Lästid: 4 minuter
Du läser just nu gratis innehåll
Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.
I världen är EU ett av de mest eftertraktade målen för asylsökande. Men det finns också en liten ström av flyktingar ut från Europa. Den kommer från Rumänien, Slovakien, Tjeckien och Ungern.
En ungrare som funderar på att fly från sitt hemland är den liberala romska aktivisten Viktória Mohácsi. Så länge hon var EU-parlamentariker hade hon polisskydd dygnet om. Men sedan hennes mandat gick ut och hon förlorade sitt personskydd har hon utsatts för upprepade hot. Det antiromska partiet Jobbiks paramilitära gren Magyar Garda (Ungerska gardet) har demonstrerat utanför hennes bostad. Barnen säger att de är rädda för "nazisterna".
– Jag brottas ständigt med frågan om jag ska stanna och kämpa för romerna eller om jag ska söka säkerhet för mig själv och min familj, säger Mohácsi till Expo.
Flera mord
En förklaring till att Viktória Mohácsi fortsätter att dra till sig de högerextrema gruppernas ogillande är hennes engagemang för att juridiskt hjälpa de ungerska romerna som utsätts för diskriminering att få upprättelse. Situationen för många romer i Ungern är allvarlig och det handlar inte bara om diskriminering.
Under perioden januari 2008 till juni 2009 dödades minst nio romer, ungefär lika många ådrog sig livshotande skador och åtskilligt fler utsattes för attacker. Viktória Mohácsi är uppgiven inför situationen.
– På varje ställe som jag undersökt säger folk att polisen inte anstränger sig för att hitta mördarna. Och det är människor som inte har haft kontakt med varandra och kunnat enas om en gemensam bild.
I det nu aktuella numret av Expo granskas de politiska partier i Europa som hetsar mot romer. I Ungern gäller det partiet Jobbik. I valet till EU-parlamentet i somras fick partiet närmare 15 procent av röster och tre mandat.
Asyl inom EU
Internationell migrationsstatistik redovisar inte etnicitet, men det är väl känt att den absoluta majoriteten av de asylsökande från EU är romer.
Och de har blivit fler i år. Första halvåret sökte 1 800 tjeckiska medborgare asyl någonstans i världen, mot 400 samma tid i fjol. För Ungern är siffran 900 mot 100 år 2008. Strömmen från Slovakien bara till USA och Kanada har ökat från 55 till 260. En mindre grupp kommer från Rumänien.
Det är just Kanada som får ta emot flest asylsökande från Europa. Tidigare i år återinförde man visumtvånget för tjeckiska medborgare. Flyktingströmmen ströps, men det blev ilskna reaktioner från Prag. Med Ungern prövar den kanadensiska regeringen därför andra vägar, men ungrare fortsätter att vara den största flyktinggruppen till Kanada.
Under hela 2008 var det bara 22 ungrare som fick asyl i Kanada, andelen har legat de senaste åren på cirka 20 procent av ansökningarna. Första halvåret i år fick ingen asyl. För tjeckerna var andelen godkända under 2008 ungefär 40 procent.
Europeiska romer har också försökt söka asyl inom EU. Hösten 2006 kom 356 ungerska romer till Sverige, och så sent som i augusti i år sökte 200 bulgariska romer asyl i Finland. Eftersom EU-länderna anses kunna skydda sina egna medborgare har varken de eller tidigare asylsökande romer fått några andra villkor i Finland än de som gäller alla EU-medborgare.
Mest diskriminerade
Men det innebär inte att romerna i flera EU-länder inte skulle kunna ha asylskäl. I en färsk rapport från FRA, EU:s byrå för grundläggande rättigheter, konstaterar att romerna är den mest diskriminerade minoriteten i EU.
När det gällde diskriminering på grund av etnisk tillhörighet under de senaste 12 månaderna hade 64 procent i Tjeckien utsatts. Siffran var 62 procent i Ungern, 59 procent i Polen, 55 procent i Grekland och 41 procent i Slovakien. Andelen offer för stölder och våldsbrott, också under det senaste året var 54 procent i Grekland, 46 procent i Tjeckien, 34 procent i Ungern, 33 procent i Polen och 28 procent i Slovakien.
I mycket hög grad hade diskrimineringen och brotten inte rapporterats tidigare. Och en majoritet av de intervjuade romerna kände inte till någon antidiskrimineringsorganisation.
EXPO #4-2009: Årets sista nummer av tidningen Expo kommer ut den 18 december och är ett extra tjockt temanummer om hetsen mot romer i Europa. Läs mer här.