Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Dennis Ekström, fd ordförande NDU Roslagen.
- Det fanns inget kvar att hämta i det partiet och maktkampen blev så oerhört löjlig till slut. Det är bara så pinsamt när man tänker på det som har hänt med det partiet.

Fredrik Bergman, fullmäktigeledamot för ND i Södertälje:
- Jag sitter kvar som representant för partiet i Södertäljes kommunfullmäktige. I övrigt har jag inga kommentarer om det hela.

Marc Abramsson, ordförande NDU:
– Jag vill inte kommentera det här. Det kommer en presskommuniké på hemsidan som behandlar det här.

Kristoffer Dahlström, suppleant i partistyrelsen, ordförande ND-Helsingborg och ordförande NDU-Syd:
– Mestadels handlar det om att de som nu leder organisationen, Marc Abramsson och Vávra Suk, har utvecklat ett diktatoriskt styre. I Stockholm är organisationen beroende av dem som är nationalsocialister. Marc och Vávra måste blidka dem genom att agera på ett sätt som inte är förenligt med demokratiska principer. Egentligen säger det sig självt, tar man in personer som inte accepterar demokrati som styrelseskick så kan man heller inte agera i ett parti.

Stefan Olsson, pressekreterare och partistyrelseledamot:
– Jag delar inte längre alla ideologiska uppfattningar som Nationaldemokraterna har. Det handlar delvis om en sådan sak som en motion som man lämnat in i Haninge som vill ge mer pengar till kampen mot antisemitism. En sådan sak kan jag som nationell inte ställa mig bakom. Jag tycker inte att ett nationellt parti kan lägga en sådan motion om mer pengar till kampen mot antisemitism, alltså resten av rörelsen skrattar åt oss och det går inte att reparera.

Rickard Ekman, partistyrelseledamot och f.d. pressekreterare:
– Jag har lämnat partiet och alla mina uppdrag och vill inte kommentera det mer än så.

Jörgen Kromann, ordförande ND-Syd:
– Jag hänvisar till hemsidan i det fallet. Det som står på hemsidan är i och för sig svävande och inte konkret men jag är lojal mot partiet och vill inte uttala mig mer än så.

Mikael Melin, partistyrelseledamot och ordförande ND-Halmstad:
- Mitt huvudskäl till att jag lämnar är att finns en stor brist på interndemokrati i partiet och sedan tycker jag också att partiet har tagit en ideologisk inriktning som jag inte gillar. Det är för stor tolerans mot nazisterna i partiet.

Peter Gänsler, ordförande ND-Östergötland:
– Det finns tecken på att personer som jag inte drar jämnt med får mer och mer makt och det kan jag inte ställa upp på. Det verkar bli ett nytt Sverigedemokraterna av partiet och de verkar göra allt för att bli accepterade, men det kommer ju aldrig bli på det sättet oavsett hur många liberala motioner som man lämnar in till diverse fullmäktigeförsamlingar.

Anders Steen, partiordförande ND.
- För mig handlar det om att partiet är viktigare än en person och oavsett vilket parti du finns i så är det partiets väl och ve som står i främsta rummet och då får man inte låta personliga motsättningar stå i vägen. Människor verkar inte riktigt mogna sina uppgifter. Det är bedrövligt hela skiten måste jag säga.

- Jag kan inte svara på hur framtiden ser ut för partiet. Jag är jävligt besviken på hur man har hanterat det här från sidan som nu lämnat. Har man ett parti fullt av blådårar, ursäkta uttrycket, så går det tydligen så här. Vi får väl skrapa ihop resterna och försöka gå vidare.

Markus Yliaho, ordförande ND-Ekerö:
– Jag har väl inga åsikter direkt om konflikten. Det där kommer att lösa sig vid årsmötet om det nu blir något.

Steve Ahlberg, ordförande ND-Mälarland:
– Det finns ju en lång historia om det här med splittringar i den nationella rörelsen. Vi har Bevara Sverige Svenskt, Sverigepartiet, Hembygdspartiet och Sverigedemokraterna som gått igenom det här, men för första gången tror jag att vi kommer att klara av det här.

Mikael Rosén, ordförande ND-Härryda:
– Jag står på samma sida som de som har lämnat partistyrelsen så jag är inte att betrakta som medlem utan kommer i fortsättningen att enbart koncentrera mig på Adoremus in Aeternum. (Katolsk tidning som ifrågasätter nuvarande påvens legitimitet)

Elise Björnekärr, ordförande ND-Stockholm
- Jag är inte på någons sida. Det är mycket skvaller och man kan inte lita på något. Jag ska samla de äldre partikvinnorna för en diskussion.

Morgan Roos, fd ordförande ND Seniorer:
- Jag är bara medlem på pappret och funderar på att lämna politiken helt och hållet. Det är helt fel när man går ut och försvarar familjen och sedan gör så som Tor Paulsson gjort. Det är helt oacceptabelt oavsett vilket parti eller vilken familj det är.

Richard Slätt
Daniel Olsson
Daniel Poohl