Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Expo Idag har tidigare skrivit om att personer med koppling till den kritiserade och kriminellt belastade organisationen SOS Rasisme var med och byggde upp NDL under 2010 och 2011. I veckan sändes en dokumentär på norska NRK i vilken en av personerna, Christian Høibø, träder fram. Det avslöjades då att han även rapporterade till den norska säkerhetspolisen, PST, under tidsperioden. Fram växer bilden av en man som under en tioårsperiod gett PST information om såväl höger- som vänsterextrema organisationer, och samtidigt nått höga positioner på bägge sidor.

Høibø, som sedan tidigare är känd i Norge från dokusåpan Robinson på norska TV3, har en bakgrund från organisationer på den yttersta vänsterkanten och ska själv i början av förra decenniet ha kontaktat PST med uppgifter om norska vänsterorganisationer som Internasjonale sosialister och Blitz. Infiltrationen av NDL ska han ha påbörjat 2010 på uppdrag av SOS Rasisme. Vid tidpunkten var NDL illa organiserat och Høibø ska ha varit pådrivande för att bygga en mer professionell organisation. Hans syfte ska ha varit att genom professionaliseringen få bättre överblick över drivande aktörer. Vid en tidpunkt var tre av sex personer i NDL infiltratörer från SOS Rasisme.

Enligt privata dokument som Dagbladet kommit över kallade sig Høibø själv för "policy director" i NDL, med ansvar för utformningen av politiken och kontakter med den brittiska systerorganisationen English Defence League, bland annat. Han ska även ha arrangerat demonstrationer och skrivit tal till ledare för organisationen.

– Då mitt mål var att få bästa möjliga information från toppen blev det viktigt att placera mig så högt som möjligt. Det är emellertid långt ifrån att säga att jag byggde upp organisationen, säger Høibø till norska Dagbladet.

PST har bekräftat att Høibø arbetat för dem. De avsvär sig dock ansvaret för hans agerande och säger också att de bad Høibø att dra sig ur NDL under tiden infiltrationen pågick.

– Det var ett lopp han startade utan att vi visste om det, säger Høibøs kontaktman på PST till Dagbladet.

Tor Bach från den norska antirasistiska organisationen Vepsen menar att Høibø drabbats av vad han kallar ett "agentsyndrom".

– Han har fått mycket uppmärksamhet och uppenbarligen inte haft problem med att få så stor uppmärksamhet. Han är en provokatör. Det framstår allt mer som en man som haft ett agentsyndrom och som vill leva ett spännande liv, säger han.

SOS Rasisme är för närvarande inblandade i vad norsk polis kallat "det största medlemsfusket i norsk historia". Organisationen står misstänkt för att ha hittat på tusentals medlemmar i syfte erhålla ekonomiskt stöd från olika givare. SOS Rasisme krävs på närmare 20 miljoner norska kronor. Organisationen har under en tid stått under kontroll av kommunistiska Tjen Folket.

– I praktiken är SOS Rasisme en stalinistisk sekt, säger Tor Bach.

Det är sedan tidigare känt att terrordömde Anders Behring Breivik var medlem i NDL.

Bård Frantzen, som tidigare hade en central roll inom SOS Rasisme, säger att han inte kände till att Høibø även arbetade för PST.

– I mina ögon betyder detta att PST byggde NDL. Høibø byggde upp NDL i den perioden Breivik blev radikaliserad. På det sättet ser det ut som att PST bidrog till att bygga mijön som Breivik hämtade inspiration från innan han genomförde angreppen. Det är illa., säger han till Dagbladet.

PTS inblandning i saken ska nu granskas av EOS, ett permanent utskott i norska Stortinget.

Ämnen i artikeln