Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Anledningen till att seminariet blivit kontroversiellt för Sverigedemokraterna är att gästföreläsaren Alan Lake uppmärksammades i SVT:s Uppdrag granskning. Programmet visade även att Alan Lake bjudits in till ett seminarium i Malmö 2009 som anordnats av Sverigedemokraterna. På det pratade Lake om organisationen English Defence League och hur den antimuslimska rörelsen bör rekrytera fotbollsfans "Vi vill nå ut till mer fysiska grupper som fotbollsfans. Vi vill göra dem involverade" sa Lake. På en antimuslimsk nätsajt har Lake även hetsat mot Englands premiärminister David Cameron och om politiker som förespråkar mångkulturen. "Om de smiter då avrättar vi dem. Det blir fantastiskt att se dem avrättas eller torteras till döds" skrev Lake på sajten 2010.

Sverigedemokraterna hävdar att seminariet och inbjudan till Lake var Ekeroths privata initiativ.

– Det jag vill poängtera är att vi som parti aldrig skickat ut Ekeroth på officiella uppdrag att delta på de här mötena och vi har inte finansierat dem. Det är något som han gjort på eget bevåg, säger riksdagsledamoten Mattias Karlsson till Uppdrag granskning.

Men en genomläsning av Sverigedemokraternas partiorgan SD-kuriren visar någonting annat. Vid upprepade tillfällen presenterades mötet som Sverigedemokraternas i tidningen.

"Den 6 september anordnar Sverigedemokraterna ett seminarium om islamisering", står det i SD-kuriren nummer 82 från oktober 2009.

I numret efter presenteras mötet också som Sverigedemokratiskt och Lake kommenteras under rubriken "Kent Ekeroth ordnade lyckat möte om islamiseringen".

I samma artikel står det "Till sist redogjorde den engelske ingenjören och antiislamisten Alan Lake om hur motståndet mot islamiseringen och Eurabia bör organiseras. I hans tal fokuserade han på problem i motståndet mot islamiseringen och hur dessa ska övervinnas samt hur vi ska försvara viktiga principer som Västerlandet är uppbyggt på och som islam i sin tur är emot. Alan Lake påpekade även att det är ont om tid"

Den ansvarige utgivaren för SD-kuriren, riksdagsledamoten Richard Jomshof säger till Expo.se att han inte har skrivit artiklarna och att han inte minns någonting om dem.

– Jag tror och har för mig att det var Ekeroth som höll i någon träff och att det skulle hållas någon form av tal men jag minns ärligt talat inte. Vad jag minns så var det något Ekeroth ordnade själv men jag kan minnas fel, säger Jomshof.

Kent Ekeroth uppger att seminariet skett helt på hans eget bevåg, trots att han på sin egen blogg skriver att sverigedemokraterna anordnat seminariet.

– Det är fel, säger han

Men det står även i SD-Kuriren att Sverigedemokraterna anordnat mötet?

– Jo, men jag bjöd in på mitt eget initiativ.

Men varför skriver ni då att det var Sverigedemokraterna som bjöd in?

– Ja eftersom det handlade om islamarbetet och om den muslimska ideologin så frågade jag partiet om jag kunde använda deras namn men det är ingen som bett mig göra det.

Fick du använda namnet?

– Fick och fick, jag gjorde det, jag har inte fått något godkännande från någon, säger Ekeroth

Ekeroth vill inte svara på fler frågor men säger att han inte hade bjudit in Lake om han hade känt till vilka uttalanden han skulle göra i framtiden.

Ämnen i artikeln