Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Förlorade mandat

 • Sverigedemokraterna har förlorat kontrollen över 10 av sina 26 mandat i Dalarna
 • Politiska Vildar

  Falun: Ove Raskopp, utesluten efter att han på sin blogg riktat kritik mot partiet och då framförallt mot distriktsordförande Marie Edenhager. Han anklagades för partiskadlig verksamhet.

  Avesta: Sören Hammarström, uteslöts efter en konflikt om partistödet.

  Hedemora: Sven-Olov Karlsson, uteslöts efter kritik mot Marie Edenhager och en konflikt om partistödet. Anslöt sig senare till nazistiska Svenskarnas parti.

  Hedemora: Lars-Erik Karlsson, anklagade Marie Edenhager för toppstyrning. Lämnade Sverigedemokraterna och blev politisk vilde.

  Hedemora: Anders Johansson, har enligt Sverigedemokraternas uppgifter till kommunen aldrig varit medlem i partiet. Själv uppger han att han betalat medlemsavgiften.

  Borlänge: Sören Eriksson, lämnade partiet i protest mot Marie Edenhager och toppstyrning.

  Gagnef: Kjell Fahlgren, efterträdde Bo-Åke Eriksson som uteslöts ur partiet. Fahlgren har aldrig varit medlem i Sverigedemokraterna.

 • Tomma Stolar

  Malung-Sälen: (1)

  Orsa: (1)

  Älvdalen: (1)

Sedan valet 2010 har Sverigedemokraterna i Dalarna/Västmanland kantats av konflikter, avhopp och uteslutningar. Expo Idag rapporterade på onsdagen om konflikterna i SD Borlänge och att kommunpolitikern, Christer Wikström, utreds för hatbrott.

Den tidigare distriktsordföranden Marie Edenhager har anklagats för toppstyrning och svågerpolitik. Det har varit bråk om partistöd. Sverigedemokrater har skrivit på protestbrev. Nu kan Expo Idag visa att Sverigedemokraterna förlorat kontrollen över 38 procent av sina mandat i Dalarna. I länet har Sverigedemokraterna totalt 26 mandat på sju av dessa sitter politiska vildar och partiet har tre tomma stolar.

Marie Edenhager, som numera är gruppledare i Borlänge, menar dock att statistiken är missvisande.

– I den här statistiken förekommer personer som blivit inskrivna på våra vallistor. Inför valet stängde vi inte våra valsedlar och det innebar att vi fick in personer som egentligen inte var godkända av Sverigedemokraterna från början. Det har gjort att statistiken blir lite sned. Den ger en felaktig bild. För flera av de här är inte representanter för oss, säger hon.

Av de sju politiska vildarna har åtminstone fem varit medlemmar i Sverigedemokraterna. Problemen i Dalarna handlar inte bara om politiska vildar och och tomma stolar. I slutet av mars valdes en helt ny styrelse in för Dalarna/Västmanland. Marie Edenhager fick gå. Men genast avslöjades nya skandaler och internt talades det om att den nyvalda styrelsen valts under kuppliknande former. Den nya styrelsen består av flera partiveteraner som är lojala den traditionalistiska falangen i Sverigedemokraterna som står nära den tidigare partiledaren Mikael Jansson.

Två personer som valdes in i styrelsen har vit makt-bakgrund. Johan Henriksson var 2008 med och bildade den lokala nazistorganisationen Fagerstas Fria Nationalister. 2006 kandiderade han för Nationaldemokraterna. Samma år dömdes Henriksson för misshandel, ofredande, hemfridsbrott, skadegörelse. I domen framgår det att Henriksson enligt vittnesuppgift sagt "Vi är nazister vi gör vad vi vill" i samband med misshandeln och hemfridsbrottet.

Niklas Törner finns på ett gruppfoto taget på 90-talet där han gör Hitlerhälsning. Törner lämnade sina uppdrag efter Expo Idags avslöjande.

Sverigedemokraterna uppgav att de skulle utreda Johan Henriksson men har i dagsläget ingen ny information till hur ärendet har fortskridit.

– Det pågår en hel del utredningar kring styrelsen och jag sitter i medlemsutskottet så det vore förmätet av mig att uttala mig om den i det här skedet, säger Marie Edenhager.

Edenhager uppger att hennes kommungrupp i Borlänge inte har haft någon kontakt med den nya distriktsstyrelsen.

– Jag vet inte hur arbetet i distriktet fortgår idag. Det har jag ingen insyn i. Jag vet inte om de planerar medlemsträffar eller något. Jag har inte hört någonting om det. Det har varit ganska tyst, säger hon.

Expo Idag har sökt Dalarna/Västmanlands distriktsordförande Jenny Nordahl.