Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Pavel Gamov, Distriktsordförande för Sverigedemokraterna Uppland hamnade under första maj i blåsväder då det i flera medier rapporterades om att han tillsammans med partikamrater skulle ha infiltrerat Kristdemokraternas demonstrationståg i Uppsala. Pavel Gamov anser att ordvalet varit olyckligt.

– Att säga att vi infiltrerade när vi välkomnades blir lite underligt. Jag blev välkomnad via mejl 2011 och i år blev vi välkomnade över facebook av en arrangörer, säger Pavel Gamov.

Expressen har tidigare skrivit att Gamov haft mejlkontakt med Jonas Segersam, ordförande för Kristdemokraterna i Uppsala, inför årets första maj-tåg. Dessa uppgifter korrigerar nu Gamov. Mejlet som han hänvisat till skickades från Jonas Segersam inför 2011 års förstamaj-tåg. I det skriver Segersam att alla är välkomna som kan tänka sig att demonstrera under partiets fanor. Samma policy gällde även i år.

– Vi kan ju inte hindra någon från att gå med i tåget, det finns ingen möjlighet till att ha vakter, säger Jonas Segersam till Expo.

Inför årets demonstration har ingen mejlväxling ägt rum som den mellan SD och KD 2011. Det som finns är en facebookkonversation där en person från Sverigedemokraternas ungdomsförbund frågar en av KD:s arrangör om det är okej att några Sverigedemokrater deltar i förstamaj-tåget. Arrangören svarade att det går bra så länge symboler från andra partier inte används. Konversationen avslutades med, "Grymt! Välkomna!".

Gamov tycker inte det är konstigt att Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna går i samma tåg.

– När det gäller familjepolitik så håller vi med varandra, så varför skulle vi inte kunna gå i tåg tillsammans, säger Pavel Gamov.

Jonas Segerstam säger att personer som håller med om partiets familjepolitik är välkomna, men att han är osäker på motivet bakom Gamovs och Sverigedemokraternas deltagande.

– Om man bara är med för att visa att man är med i etablerade sammanhang, vilket Sverigedemokraterna länge haft som taktik, då tycker jag det känns tråkigt, säger Jonas Segerstam.

Gamov menar att uppgifterna som florerat om att han uppmanat andra Sverigedemokrater att ansluta till årets demonstrationståg är felaktiga.

Ämnen i artikeln