Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Eva Wendel Rosberg, lagman och chef för Malmös tingsrätt beslutade i måndags att Sverigedemokraten Leif Clavenheim tvingas sluta efter att han på hatsajten Avpixlat skrev kommentaren: "Invandringen är vår vanligaste folksjukdom. Problemet är att den även sprider parasiter som livnär sig på gamla och sjuka"

Till Svenska dagbladet säger Eva Wendel Rosberg att det var ett allvarligt beslut, men att de ansåg att kommentarerna var för grova för att Clavenheim skulle kunna fortsätta.

Leif Clavenheim ska även öppet diskuterat mål i tingsrätten som han varit med och dömt i. I ett fall där den tilltalade åtalats för misshandel, beskrev han gärningsmannen som "vedervärdig" och när han fick frågan om personen i fråga var "Zigenare" svarade han "Japp!"

Till Sydsvenskan har Sverigedemokraten bekräftat att han uttryckt att Islam borde förbjudas och att man bör sätta på ett GPS-system på romer.

- Ja, det har jag skrivit. Det jag menar är att man borde ha laglig rätt att till exempel sätta gps på bilar för att spåra och följa upp rutter som kriminella använder, säger han till tidningen.

De fall Clavenheim dömt i kommer inte att granskas i efterhand

– Nej, det kan vi inte göra. De mål som det är dömt i, där kan jag inte göra någonting, säger Eva Wendel Rosberg till Svenska Dagbladet.

Leif Clavenheim har varit nämndeman sedan 2011. Sverigedemokraternas kommunalråd i Malmö, Magnus Olsson uppger till tidningen att Clavenheim inte är en lämplig företrädare för partiet, men att ett beslut om uteslutning kommer först i april eller maj

– Utifrån det som har framkommit så skulle det förvåna mig om beslutet som partistyrelsen fattar blir något annat än att Leif kommer uteslutas. Det känner jag utifrån min erfarenhet, säger Magnus Olsson till Svenska Dagbladet.

Ämnen i artikeln