Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Eftersom jag inte håller med om att uteslutningen av Karlsen var rätt och i enlighet med SD:s stadgar så behöver jag inte straffa Thomas för det. Naturligtvis sitter han i kommunfullmäktige med mig som han är vald till att göra, säger Göran Kummel.

Thomas Karlsen blev utesluten ur Sverigedemokraterna förra året efter ett uttalande om terroristen Anders Behring Breivik. Innan han uteslöts hade han flera gånger hamnat i hetluften. Han har bland annat på sin blogg, liknat romer vid en "förtärande gräshoppssvärm" och länkat till den högerextrema organisationen Nordisk ungdom.

Förra veckan meddelade Thomas Karlsen att han blivit medlem i Nationaldemokraterna. I en intervju på partiets hemsida sa Karlsen att han trots partibytet fortfarande har ett bra samarbete med Sverigedemokraternas ordförande i Trollhättan Göran Kummel. Ett samarbete som Kummel bekräftar till Expo.se.

- För mig sitter Thomas på en SD-stol i kommunfullmäktige, säger Kummel.

Tycker du att det är problematiskt att samarbeta med en Nationaldemokrat?

– Varför skulle jag göra det?

Delar ni samma ideologi?

– Ja det gör vi väl.

Tar du avstånd från Nationaldemokraterna?

– Vad är det för något? Det har inte jag med att göra, man får väl ha vilka åsikter man vill i ett demokratiskt samhälle. Jag har ingen anledning att ta avstånd från Thomas, säger Kummel.

Sverigedemokraterna har tidigare meddelat att partiet inte ska samarbeta med Nationaldemokraterna. Partiets pressekreterare Eric Myrin säger till Expo.se att han inte känner till Göran Kummels uttalanden men säger att Sverigedemokraterna tar avstånd från Nationaldemokraterna.

– Som utesluten sitter han inte på ett SD-mandat och man får lita på att partistyrelsen har gjort en fullvärdig bedömning. Detta är någonting vi kommer att titta närmare på. En Sverigedemokrat ska inte ha ett samarbete med en utesluten medlem, så ska det inte gå till, säger Eric Myrin.