Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Vad beror det på att det är så många konflikter inom Sverigedemokraterna?

– Det handlar ofta om att det är väldigt många nya avdelningar, nya kommunfullmäktige grupper, nya landstingsgrupper, nya styrelser och nya ledningar i de här kommunerna. I vissa fall har det inneburit lite problem.

Men i Skåne och Avesta till exempel så är det en del som varit i partiet länge, det finns ju en del veteraner också.
– Ska man gå in på enskilda fall, man kan alltid kalla något för en konflikt. Det kan handla om personliga problem och att någon beskriver anledningen till ett avhopp eller en uteslutning på ett sätt som inte stämmer.

Har ni högt till tak i partiet eller riskerar personer att bli uteslutna för att de kritiserar partiet?
– Det har aldrig hänt att någon blivit utesluten för att den har kritiserat partiet, däremot kan man inte bete sig hur som helst mot andra människor.

Är det ett problem för er att det i nio av 20 distrikt varit konflikter som lett till avhopp eller uteslutningar?
– Jag skulle inte definiera det som mycket. Bilden vi får idag är att det ser bra ut i kommuner och landsting.

På senare tid har det varit en del avhopp och uteslutningar.
– Det är först nu det kommit ett beslut, detta är saker som pågått under en tid det är inga nya saker. Det fungerar betydligt bättre idag på de här orterna där det varit problem.

Finns det någon anledning till självrannsakan?
– Som sagt tycker vi att det fungerar bra ute i kommunerna idag, vi tycker inte att det stämmer att det finns många konflikter.

Martin Kinnunen säger att det är betydligt färre personärenden i år än vad det var förra året och menar att det inte kommer bli många fler avhopp eller uteslutningar under resterande delen av mandat perioden. Han säger även att partiet har anställt riksombudsmän som reser runt i landet för att lösa konflikter.

Ämnen i artikeln