Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Blekinge

Stig Werner, Kenneth Björnekrans, Tim Remen och Karl Müller lämnade alla sina politiska uppdrag för Sverigedemokraterna i Karlshamn efter att ha kritiserat Björn Söders och Jimmie Åkessons löner från partiet. Samtliga sitter kvar som politiska vildar i kommunfullmäktige.

Dalarna-Västmanland

Ove Grandin i Hallstahammar lämnade i protest. Han menar att det förekommit fusk för att få partistöd. Grandin sitter kvar som politisk vilde i kommunfullmäktige.

Krister Ekdahl i Avesta uteslöts efter konflikter om bland annat partistödet och kritik mot bristande insyn. Ekdahl sitter kvar som politisk vilde i Avesta kommunfullmäktige. Även kommunfullmäktige ersättarna Sören Hammarström och Anita Mattson har uteslutits.

Ove Raskopp i Falun blev efter att han på sin blogg riktat kritik mot partiet och då framförallt mot distriktsordförande Marie Edenhager. Han anklagades för partiskadlig verksamhet. Raskopp sitter kvar som politisk vilde i kommunfullmäktige.

Nina Lisberger-Broström i Surahammar hoppade av alla sina politiska uppdrag. En anledning var att hon ansåg att hon inte fick något inflytande och att bara ett fåtal i partiet bestämmer.

Madelene Johansson lämnade sina uppdrag för partiet och Hedemoras kommunfullmäktige. Hon menade att hon blev utfryst av partiet.

Gävleborg

Christel Andersson lämnade partiet eftersom hon inte ansåg att det interna arbetet fungerade och att hon kände sig illa behandlad av sina partikamrater. Hon sitter kvar som politisk vilde i Söderhamn. Även Anita Nordkvist lämnade partiet på grund av intern kritik. Nordkvist har däremot lämnat Söderhamns kommunfullmäktige.

Halland

Ordförande i Laholm Ewa Ridén och vice ordföranden Erling Karlsson lämnade partiet i protest efter en konflikt med gruppledaren Gejbert Strömdahl.

Göran Lundqvist som var ordförande för SD-Halmstad/Hytte och är ersättare i Halmstads kommunfullmäktige lämnade partiet efter att ha riktat kritik mot att det är turbulens inom partiet och att mötena inte fungerade.

Jämtland

Partiets starke man i Härjedalen Olle Larsson lämnade efter kritik mot riksdagsgruppen som han menar inte brydde sig om "demokratifrågorna" i Norrland och på landsbygden. Larsson sitter kvar som politisk vilde i Härjedalens kommunfullmäktige.

Sjuhärad

I Borås polisanmälde sex sverigedemokrater gruppledaren Krister Maconi och ordföranden Pontus Fritzson för förskingring och trolöshet mot huvudman. Kort efter anmälan lämnade Henrik Damgren kommunfullmäktige. Isabella Demserius uteslöts eftersom partiet menade att den medieuppmärksamhet som anmälan lett till skadat partiet. Ytterligare en person bakom anmälan fick en varning.

Distrikt Syd

I Svedala uteslöts Tom Thörnqvist efter en internstrid kring valet av en ny styrelse. Hans fru Lena Thörnqvist valde att lämna partiet i protest, det samma gjorde Gert Thulin. Tom och Lena Thörnqvist sitter kvar i Svedalas kommunfullmäktige som politiska vildar.

Christer Voigt lämnade partiet efter bråk i kommunföreningen. Voigt har även lämnat Malmös kommunfullmäktige.

Kaarina Andersson lämnar sina uppdrag för partiet i Helsingborgs kommunfullmäktige efter en intern strid med ordföranden i lokalföreningen Michael Rosenberg. Hon lämnade dock inte Sverigedemokraterna.

Lars Rosenberg hoppade av Sverigedemokraterna men sitter kvar som politisk vilde i Ystads kommunfullmäktige. Han riktade kritik mot att partiet är toppstyrt och menar att partikollegor "luras och bedrar".

Värmland

Daniel Brosius valdes in i Torsby kommunfullmäktige men valde att istället representera Landsbygdsdemokraterna efter en konflikt med distriktsordförande Runar Filper. Brosius har även uppgett att han fått rasistiska påhopp mot sig av en partikamrat utan att ha partiet har reagerat.

Camilla Rågfors lämnade distriktsstyrelsen eftersom hon ansåg att hon fick partikamrater mot sig när hon riktade kritik mot partimedlemmar som uttryckt sig rasistiskt.

Örebro

David Kronlid lämnade partiet och blev politisk vilde. Han uppgav att Örebro kantats av interna stridigheter och att han kände en oro över att personer med radikalare åsikter har närmat sig partiet.

Lars Källström och Sigvard Blixt som var ersättare för Sverigedemokraterna i Örebro kommunfullmäktige lämnade partiet efter bråk om vallistor. De sitter kvar som politiska vildar. Blixt och Källström säger att det inte är tillåtet att kritisera partiet och att ett uteslutningsärende öppnades mot dem efter att de gick ut i media.

Ämnen i artikeln