Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Om granskningen

  • Konflikter i flera av distrikten har lett till flera avhopp. I sammanställningen ingår bara kommunpolitiker som lämnat Sverigedemokraterna eller sina politiska uppdrag på grund av interna konflikter. Personer som uteslutits eller lämnat partiet av andra skäl räknas inte in. Inte heller bråk som inte lett till avhopp.

    Läs om konflikterna distrikt för distrikt här.

I nio av Sverigedemokraterna 20 distrikt har kommunpolitiker lämnat eller blivit uteslutna på grund av interna motsättningar. En granskning av Expo.se visar att en vanlig anledning till uteslutningar och avhopp är kritik mot partiet eller om man ifrågasatt ledningen i det egna distriktet. I Borås har den före detta kassören Isabella Demserius i dagarna uteslutits efter att hon tillsammans med fem partikamrater polisanmält gruppledaren Krister Maconi och ordföranden Pontus Fritzson för förskingring och trolöshet mot huvudman. Efter att förundersökning lades ner blev Isabella Demserius utesluten med motiveringen att hon orsakat partiet skada

Dalarna-Västmanland är det distrikt där flest konflikter pågår. Här har också flest politiker uteslutits eller hoppat av efter valet 2010. I Avesta blev i dagarna tre personer uteslutna efter konflikter om partistödet. I januari lämnade Ove Grandin Sverigedemokraterna i protest och blev politisk vilde i Hallstahammars kommunfullmäktige. Han hävdar att det förekommit mygel i partiet om partistödet. I november förra året uteslöts Ove Raskopp som nu sitter som politisk vilde i Faluns kommunfullmäktige. Han hade bland annat på sin blogg kritiserat distriktsordförande Marie Edenhager och partiet. Nina Lisberger-Broström lämnade alla sina politiska uppdrag i Surahammar. Hon menade att det bara är ett fåtal som bestämmer i partiet och att det inte är någon idé att kritisera dem internt eftersom det leder till uteslutning. I Hedemora har flera sverigedemokrater valt att lämna partiet. Ordföranden Sven Olof Karlsson, har tidigare uppgett för Expo.se att de valt att lämna eftersom verksamheten inte har fått något finansiellt stöd från distriktet.

Även i andra distrikt har det varit olika konflikter
För ett par veckor sedan avsade sig Göran Lundkvist som är Sverigedemokraternas ordförande i Halmstad alla sina partiuppdrag. En anledning till avhoppet var att han anser partiets möten in fungerar internt. I samma distrikt, Halland, lämnade ordföranden i Laholm, Ewa Ridén och vice ordföranden Erling Karlsson partiet i protest. Bakgrunden till avhoppen var missnöje med gruppledaren Gejbert Strömdahl.

Tidigare har även distrikt Syd kantats av konflikter vilket lett till att fyra kommunpolitiker lämnat partiet. Andra distrikt med interna stridigheter som lett till avhopp är Värmland, Blekinge, Gävleborg, Jämtland, Sjuhärad och Örebro.

I oktober förra året kommenterade Sverigedemokraternas partisekretare Björn Söder på partiets hemsida flera av avhoppen genom att avfärda de som lämnat som "politiska stollar, frifräsare och mer eller mindre rättshaverister".

Ämnen i artikeln