Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Ola Karlsson dömdes 2001 för hets mot folkgrupp. I domen framgår det att Karlsson i samband med en fotbollsmatch 2000 mellan IFK Norrköping och AIK gjort Hitlerhälsningar mot fem till tio IFK Norrköpingssupportrar. I domen beskrivs supportrarna som "invandrarungdomar". Karlsson hävdar i domen att det hela var en "fyllegrej" som han ångrar.

Det dröjde dock inte längre än till 2001 innan Karlsson greps igen för hets mot folkgrupp. Denna gång på Norrköpingsfestivalen. Polisen observerade där Ola Karlsson vid upprepade tillfällen göra Hitlerhälsningar. I tingsrätten hävdade Karlsson att han var berusad och stod med "några skinheads-kamrater som han på skämt gjorde Hitlerhälsningar mot".

För brotten dömdes Karlsson till dagsböter.

Ola Karlsson kom in i Ödeshögs kommunfullmäktige i juni förra året. Hans distriktsordförande Markus Wiechel hävdar att han aldrig lyckats komma i kontakt med Karlsson. Enligt Wiechel företrädde inte heller den person som Karlsson ersatte i Ödeshög någonsin Sverigedemokraterna. Det innebär att inte Sverigedemokraterna haft någon kontroll över sitt mandat i Ödeshög sedan valet.

– Jag har inte varit i kontakt med Karlsson. Det är ingen som företrätt Sverigedemokraterna och så vitt jag vet är han inte medlem, säger Wiechel.

Han representerar ju Sverigedemokraterna?

– Jo, han sitter på vårt mandat det stämmer, men det är inte vår kandidat. Jag har aldrig haft någon kontakt med honom.

Har ni inte tagit kontakt med honom?

– Jag försökte få tag i honom när han kom in. Men jag har misslyckats med att få tag i honom.

Hur ser du på att han sitter i ert namn i Ödeshög?

– Det är jätteallvarligt såklart. Vi är väldigt måna att de som är våra kandidater inte ska vara grovt belastade, helst inte belastade alls. Sedan får man se vad som ligger till en grund för en dom. Men det här hade vi inte accepterat överhuvudtaget.

Expo Idag har sökt Ola Karlsson för en kommentar.

Ämnen i artikeln