Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Ann-Katrin Matar, kommunpolitiker för Sverigedemokraterna i Botkyrka, har meddelat sin avgång från politiska uppdrag från och med den 26 september, rapporterar BotkyrkaDirekt. Detta efter att hon på Facebook delat en antidemokratisk propagandavideo skapad av fascisten Björn Björkqvist, tidigare i ledande position inom nazistiska Nationalsocialistisk front (NSF).

Ann-Katrin Matar är ersättare i Botkyrkas arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnd, samt ledamot i kommunens ”Dialogkommission” som syftar till att utveckla demokratin i Botkyrka. Videon hon delade driver tesen att skolan inte är till för att lära ut kunskap utan ”för att göra barnen till lydiga världsmedborgare som uppskattar mångkultur”, vilket är en typisk högerextrem föreställning.

Videons upphovsman, Björn Björkqvist, är tidigare dömd för hets mot folkgrupp. Förutom sin roll som propagandachef och styrelsemedlem i det grovt antisemitiska NSF var Björkqvist även aktiv i NSF:s efterträdare, nazistiska Svenskarnas Parti (SvP), som avvecklades 2015.

SD:s politiska sekreterare i Botkyrka, Max Möllerström, säger till BotkyrkaDirekt att Matar ska ha hållit med om delar av innehållet i videon och därför delat den, men sedan förstått ”problematiken” med detta. Enligt Möllerström kom de överens om att Matar skulle lämna sina uppdrag ”eftersom hon uppenbarligen inte delar partiets riktlinjer och politik”.

"Det är totalt oacceptabelt”, säger Max Möllerström till lokaltidningen om Matars delning av videon.

Samtidigt framgår det av BotkyrkaDirekts granskning att en annan SD-politiker i Botkyrka, Micael Leijon, får behålla sina uppdrag, trots att han den 5 augusti delade ett grovt homofobiskt inlägg på Twitter från den antisemitiska trollfabriken Granskning Sverige.

På BotkyrkaDirekts frågor om varför en av de två politikerna sitter kvar medan den andra lämnar sina uppdrag säger Robert Stenkvist, ordförande i SD i Botkyrka, att Leijons agerande inte är ”av den digniteten att han ska avgå”, medan Matar ”gick för långt”.

Ann-Katrin Matar, som också varit politiker för Miljöpartiet, har tidigare spridit konspirationsteorier om bland annat så kallade chemtrails på sin Facebook-sida.