Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I april uppmärksammade Expo att Simon O Pettersson som ersättare för Sverigedemokraterna i Uppsala kommunfullmäktige och ledamot i Uppsalas kulturnämnd blir chefredaktör för Exakt24 insikt. Satsningen lanserades förra året av Exakt24 med den tidigare SD-politikern Erik Almqvist och Sanna Hill i spetsen.

Exakt24 grundades av bolaget Svensk nätmedia AB som den tidigare nationaldemokraten Vavra Súk och Sanna Hill står bakom och som även den, efter järnrörskandalen, utsparkade SD-politikern Erik Almqvists bolag har ägande i. Sedan tidigare driver Vavra Súk och Sanna Hill den högerextrema tidningen Nya Tider (tidigare Nationell idag) som redan erhåller presstöd.  

När Expo intervjuade Simon O Pettersson i samband med att han blev chefredaktör för Exakt24 insikt menade han att det inte fanns någon konflikt mellan hans engagemang i SD och hans roll som chefredaktör. Då valde Sverigedemokraterna att inte kommentera Expos artikel.

Utreds av distriktet

Men nyligen avslöjade Upsala Nya Tidning att Sverigedemokraterna utreder Simon O Pettersson.

- Vi ser allvarligt på detta och har startat en utredning helt enligt våra interna regler. Jag vill inte gå närmare in på ärendet innan den utredningen är klar, säger Anders Sehlin, SD-ordförande i Uppland till UNT.

När Expo når Simon O Pettersson ställer han sig oförstående till att partiet inlett en utredning. Han säger även att han inte sett någonting av utredningen och inte kontaktats av partiet.

- Jag tycker det är oklart vad exakt den här eventuella utredningen handlar om.

Eventuell utredning. Är du inte säker på att du utreds?

- Den nuvarande ordföranden i Uppland har sagt att det finns en utredning. Jag har inte sett någonting av den utredningen så jag tycker det är lite oklart vilket innehåll den skulle ha och vad som skulle utredas.

Simon O Pettersson har inte heller själv hört av sig till partiet utan uppger att de kan kontakta honom. Han säger att han inte kommer lämna sin post vare sig som chefredaktör för Exakt24 insikt eller sina uppdrag för partiet.

Om du blir utesluten kommer du lämna dina uppdrag då?

- Jag förutsätter att jag inte blir det, säger Pettersson.

SD centralt känner inte till utredningen

Sverigedemokraternas medlemsutskott som bereder personärenden har inte fått information om att Pettersson ska vara under utredning.

- Det är inget jag känner till. Jag har inte hört talas om detta. Det är mycket möjligt att han utreds lokalt, säger Magnus Olsson, ordförande i Sverigedemokraternas medlemsutskott.

Olsson tillägger att kommunföreningar, partidistrikt och partistyrelseledamöter kan öppna ett ärende. Olsson menar dock att medlemsutskottet brukar vara informerat när en utredning offentliggörs.

Expo har sökt SD:s distriktsordförande i Uppland Anders Sehlin, samt David Perez, ordförande SD Uppsala, för en kommentar.