Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den alternativa mediesajten Exakt24, som primärt fokuserar på webb-tv, gick förra året ut med att de lanserar nättidningen Exakt24 insikt med målet att erhålla presstöd.

”Hjälp oss tvinga staten att betala nästa spik i kistan på etablissemangets medier! Teckna en prenumeration nu och var med när vi bygger en oppositionell nättidning med presstöd”, skrev Exakt24 när de presenterade satsningen förra året.

Exakt24 lanserade den nya mediesatsningen i februari förra året. I april blev SD-politikern i Uppsala chefredaktör.

Högerextremister kopplade till Exakt24

Exakt24 grundades av bolaget Svensk nätmedia AB som den tidigare nationaldemokraten Vavra Suk och Sanna Hill står bakom och som även den, efter järnrörskandalen, utsparkade SD-politikern Erik Almqvists bolag har ägande i. Sedan tidigare driver Vavra Suk och Sanna Hill den högerextrema tidningen Nya Tider (tidigare Nationell idag) som redan erhåller presstöd.  

På Exakt24 är Erik Almqvist chefredaktör och banden till Nya Tider har varit tydliga. Sanna Hill är ansvarig utgivare för projektet och material från Nya Tider publiceras också på Exakt24s sajt. Expo har även tidigare kunnat koppla anonyma konton på nätet som spridit grov antisemitism till en programledare på Exakt24.

Samtidigt har Exakt24 lyckats nå nya målgrupper inom SD som tidigare inte velat beblanda sig med Nya Tider.  

Bland andra har SD-riksdagsledamoten Björn Söder varit en återkommande gäst i produktioner av Exakt24.

SD-politiker leder nytt projekt

Nu tycks portarna till Sverigedemokraterna öppnats upp ytterligare i och med att den aktiva SD-politikern Simon Pettersson i april tillträdde som chefredaktör för satsningen Insikt24. Simon Pettersson är ersättare för Sverigedemokraterna i Uppsala kommunfullmäktige och ledamot i Uppsalas kulturnämnd. Exakt24 och Insikt24 presenterar sig som ”politiskt oberoende” med en ”konservativ och nationalistvänlig” ledarsida.

När Expo når Simon Pettersson så menar han att det inte finns någon konflikt mellan hans partipolitiska engagemang och rollen som chefredaktör.

- Jag menar att det är två olika roller, det är som med allt annat. Om jag läser en artikel av någon som jag vet är politiskt aktiv så kanske det påverkar min bedömning av den artikeln, men det är upp till läsaren. Jag är transparent, säger Simon Pettersson till Expo.

Simon Pettersson framhåller också att Exakt24 och Insikt24 är helt oberoende av varandra. Trots att det på Exakt24 publiceras texter från Insikt24 och att besökaren leds till Insikt24s hemsida. På Insikt24s kontaktsida hänvisas både nyhetstips, debattinlägg och kundtjänstärenden till Exakt24s adresser.

- Det är två helt olika publikationer och ägs av två olika bolag, så de har inte med varandra att göra, säger han.

Felaktig information om ansvarig utgivare

Simon Pettersson vill inte svara på vilket bolag som äger Insikt24 och inte heller svara på hur många och vilka som ingår i redaktionen.

- Jag förslår att du kollar upp det själv. Jag tänker inte vara någon sorts researchavdelning åt dig, säger Pettersson.

Du sa precis att ni är transparenta?

- Jag är transparent i de avseenden jag själv väljer att vara transparent.

På Insikt24s hemsida erbjuds prenumerationer och kunderna försäkras om att det finns både utgivarbevis och en ansvarig utgivare på sajten.

- Jag är chefredaktör och ansvarig utgivare ja, säger Pettersson.

Hos Myndigheten för press, radio och tv finns dock varken något utgivarbevis eller ansvarig utgivare för Insikt24 registrerat.

- Jag ser inte det som min uppgift att reda ut det här nu, säger Pettersson.

Ni går ut med information till era prenumeranter att ni har ansvarig utgivare och utgivningsbevis. Stämmer den informationen?

- Jag ska kolla upp det. Du har gjort en bedömning. Vi försöker sköta detta så bra som det bara går. Såvitt jag förstår det ska vi ha en ansvarig utgivare.

Efter Expos kontakt med Simon Pettersson har uppgifterna om ansvarig utgivare och utgivningsbevis plockats bort från deras sajt. Expo har sökt Sverigedemokraterna centralt för en kommentar.